Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet förnekar uppgifter om eldupphör med syriska kurder

Från 2016
Uppdaterad 31.08.2016 15:30.
Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkrin Jarablus i norra Syrien.
Bildtext Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkring Jarablus i norra Syrien.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiet tillbakavisar amerikanska uppgifter om ett tillfälligt eldupphör med den kurdiska YPG-milisen i norra Syrien.

Presidentens talesman, premiärministern och flera andra turkiska ministrar har förnekat att man skulle ha förhandlat om ett eldupphör med kurderna i norra Syrien.

USA uppgav på tisdag att turkiska styrkor i Syrien har rört sig västerut medan YPG har förflyttat sig öster om floden Eufrat för att undvika fortsatta strider mellan USA.s främsta allierade i området.

Men det dementeras av EU-minister Omer Celik och presidentens talesman Ibrahim Kalin som säger att Turkiet kommer att skapa en 90 kilometer lång säkerhetskorridor vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Angreppen både mot jihadistgruppen IS och YPG fortsätter tills målet har uppnåtts försäkrade presidentens talesman.

Både Ryssland och Iran uppmanar Turkiet att avhålla sig från attacker mot kurderna medan USA anser att Turkiets angerande skadar kampen mot IS i norra Syrien.

"Förhandlar inte med terrorister"

Turkiets EU-minister Omer Celik säger för sin del att Turkiet inte förhandlar med terrorister.

- Vi accepterar under inga omständigheter någon kompromiss eller ett eldupphör mellan turkiska och kurdiska element. Turkiet är en suverän nation som inte förhandlar med terrorister, konstaterade Omer Celik.

Turkiska styrkor trängde in i Syrien för drygt en vecka sedan för att driva bort IS från gränsstaden Jarabulus.

Efter det har turkarna angripit kurdiska mål söder om Jarabulus i ett försök att driva bort kurderna från staden Manbij som YPG erövrade av IS tidigare i augusti.

Turkiet har inte satt någon tidsgräns för sin intervention i Syrien, men Ibrahim Kalin sa vid en presskonferens att militäroperationen Eufrates sköld kommer att fortsätta tills kurderna har drivits tillbaka till kurdiska områden öster om Eufrat.

Missnöjt med EU

Presidentens talesman var också kritisk mot att inga europeiska ledare har besökt Turkiet sedan den misslyckade militärkuppen i juli.

Ibrahim Kalin sade att det är oacceptabelt att Europa endast har skickat representanter på en lägre nivå efter kuppen.

Många europeiska länder har varit kritiska mot att tiotusentals turkar har gripits eller avskedats misstänkta för samröre med kuppmakarna.

Ibrahim Kalin var däremot tacksam för att relationerna med Ryssland har förbättrats så mycket att Ryssland åter tillåter charterflyg till Turkiet efter en tio månader lång paus.

Diskussion om artikeln