Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utredning: Skandalkirurgen Macchiarini har skadat förtroendet för svensk forskning

Från 2016
Uppdaterad 31.08.2016 15:01.
Paolo Macchiarini
Bild: Carlo Ferraro / EPA

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet har skadat förtroendet för svensk klinisk forskning, slår en färsk utredning fast. Utredaren Kjell Asplund anser att Macchiarini aldrig borde ha anställts som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Macchiarini misstänks för två fall av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada för operationer som utfördes åren 2011 till 2013 på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna.

Macchiarini rekryterades som gästprofessor vid Karolinska institutet år 2010. Han har bland annat opererat in konstgjorda luftstrupar på flera patienter - av vilka två senare avled. Den aktuella utredningen slår fast att dessa patienter inte led av ett livshotande tillstånd inför operationen.

- Det var mycket som gick fel kring Macchiarinis transplantationer av syntetiska luftstrupar, Macchiarini borde över huvud taget inte ha anställts vid sjukhuset, säger utredningens ordförande Kjell Asplund.

Enligt utredningen ”saknades tillräckligt vetenskapligt underlag för att hos människor transplantera en syntetisk luftstrupe besådd med benmärgsceller. Konceptet stred inte bara mot vetenskap och beprövad erfarenhet; det var också för tidigt att genomföra en vetenskaplig studie på människor.”

- Det fanns brister i hur besluten om transplantationerna togs och hur man förhöll sig till de lagar som finns. Sjukhuset har en stor uppgift framför sig att säkra patientsäkerheten och förtroendet för verksamheten, säger Asplund.

Karolinska sjukhuset: Lagar och regler följdes inte

Vi Karolinska universitetssjukhuset beskriver man detsom inträffat som "exeptionellt, men inte desto mindre helt oacceptabelt."

- Lagar och regelverk följdes inte, nödvändiga tillstånd saknades och inte heller gjordes etiska analyser, skriver sjukhusdirektör Melvin Samsom i ett pressmeddelande.

Samsom skriver att sjukhuset ambition är att lära sig av det som hänt och "göra nödvändiga förändringar för att säkerställa att något liknande aldrig händer igen. "Sjukhuset kommer också att kontakta patienter och närstående för att framföra en officiellt ursäkt.

Hyllad kirurg

Under början av 2010-talet var Macchiarini en hyllad kirurg. Han rekryterades av Karolinska institutet i Stockholm och fungerade där som gästprofessor och hade också en tjänst vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han blev känd för att ha kommit på ett sätt att byta ut delar av patienternas luftstrupar mot konstgjorda delar av plast, klädda med stamceller från patienten.

Utredning slår fast att Macchiarini rekryterades som överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset ”trots att det fanns starkt kritiska omdömen från hans tidigare arbetsgivare.”

Diskussion om artikeln