Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skidskytteläkaren: "Astmamedicin används för att hålla sig frisk"

Från 2016
Uppdaterad 31.08.2016 14:53.
Emil Hegle Svendsen firar den norska stafettsegern i VM i Oslo 2016.
Bildtext Emil Hegle Svendsen firar den norska stafettsegern i VM i Oslo 2016.
Bild: imago/Kosecki/ All Over Press

Det norska skidskyttelandslagets läkare Petter Sørensen anser att astmamedicindebatten håller låg nivå.

– Jag tycker att debatten är svag ur ett fackligt medicinskt perspektiv, konstaterade Sørensen till NRK.

– Det är många som uttalar sig oerhört säkert. Det gäller sådant som jag misstänker att de inte har tillräckligt med information om för att ta ställning till, sade Sørensen.

Ingen astmadiagnos

Enligt Sørensen ges ingen frisk skidskytt astmamedicin. Däremot får idrottare som bevisligen har konstaterats vara lättutsatta för luftvägsproblem astmamedicin i förebyggande syfte för att hålla sig friska. Till dem hör den rutinerade 31-åringen Emil Hegle Svendsen.

– Jag har ingen astmadiagnos. Det är situationsanpassat. Jag använder astmamedicin när jag behöver det. Får du utslag på test så används astmamedicin, sade Svendsen till NRK.

Kan utveckla astma

Vid kalla förhållanden använder Svendsen astmamedicinen Atrovent. Utan den kan han inte prestera på topp.

– Hans luftvägar reagerar med en sensorisk hyperreaktion, som är ett förstadie till astma. Tar vi inte hänsyn till det finns det en risk för att han utvecklar en mer kronisk astma. Det används inte för att uppnå prestationsfördelar, utan för att han ska ha så lite smärta som möjligt och för att hålla sig frisk, sade läkaren Sørensen.

Den norska läkaren Sørensen påpekar att det är motiverat att använda astmamedicin även om idrottaren inte har en diagnos, såvida det går att påvisa att astmamedicin är nödvändig för att idrottaren ska hålla sig frisk.

Diskussion om artikeln