Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Lämpligt med snusk håller doktorn borta

Från 2016
Uppdaterad 31.08.2016 16:33.
Sonja Kailassaari borstar tänderna
Bildtext Sonja Kailassaari vill borsta tänderna, men får inte – ännu.
Bild: Yle/Parad Media

Däremot håller snusk inte tandläkaren på avstånd. Allmänläkaren Robert Bergholm påminner om några saker som är bra att veta när man vårdar den personliga hygienen, från topp till tå.

Programledaren Sonja Kailassaari undersökte hur några dagar utan tandborstning skulle påverka hennes tänder. Tandläkaren Stefan Federley kunde efter sin undersökning konstatera att Kailassaari klarade sig undan med lite plack på tänderna, något som fortfarande går att åtgärda med vanlig tandborstning. Obehandlad plack leder bland annat till tandsten, inflammation i tandköttet och efter längre tid också till karies.

Efter Nio: Sonja låter bli att borsta tänderna - Spela upp på Arenan

Dåliga tänder kan leda till dålig hälsa överlag

Med andra ord lönar det sig inte att strunta i tandvården. Det är nämligen inte bara tänderna som drabbas, utan följderna av bristande tandvård drabbar också resten av kroppen, menar allmänläkaren Robert Bergholm. Som exempel kan nämnas ämnesomsättningssjukdomar, ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar och till och med en kortare livslängd.

– Munnen är en direkt inkörsport för bakterier in i blodomploppet. Inlammationer kan uppstå bland annat genom sår i tandköttet. Stora behandlingar på sjukhus, så som vissa operationer eller cancerbehandlingar, kräver att man har friska tänder, berättar Bergholm.

Tvätta händerna

Vid sidan av tänderna är det mycket viktigt att tvätta händerna. Det här främst för att man inte ska sprida sjukdomar och bakterier genom beröring med andra människor och olika ytor.

– Det är bara att följa med hur människor petar och skrapar sig på olika ställen och senare skakar hand med någon annan eller rör vid dörrhandtag.

Ur medicinsk synvinkel är det inte direkt en hälsofara om man inte duschar sig så ofta. Det handlar snarare om lukter i anslutning till kroppshygienen som kan uppstå och möjligtvis irritera medmänniskor.

– Intimområden och fötterna ska man tvätta noggrannare, eftersom det finns veck och mellanrum där bakterier trivs.

Undvik överdriven renlighet

Det tål att upprepas: överdriven renlighet är inte bra för hälsan. När det kommer till kroppen är överdriven tvättning med tvål bara ett sätt att torka ut huden och ta bort det naturliga hudfettet. Enbart vatten räcker långt.

– På ett samhälleligt plan är vi lyckligt lottade över att vi till exempel kan dricka kranvatten och äta råa ägg utan att få salmonella. Men frågan är om vi har det för rent? frågar sig Bergholm.

Ännu i mitten av 1800-talet kände man inte till några fall av allergier i vårt land, men allt efter att hygienen blivit bättre, har också allergierna gjort sin entré i samhället.

Gilla mikroberna

Man har kommit fram till att en mångfald av mikrober skyddar oss från barnsben mot till exempel allergier. Med andra ord ska man inte försöka göra sin levnadsmiljö alltför ensidig och steril, utan istället främja en mångfald av mikrober, med virus, bakterier och svampar.

Faktorer som utsätter oss för mikrober är för det första att födas nedre vägen. Det sätter i gång immunförsvaret. Samma sak gäller amning, eftersom modersmjölken också innehåller bakterier.

Att ha husdjur och att leva på landsbygden har också visat sig ha en gynnsam effekt. Det är över huvud taget bra med en stor biodiversitet, det vill säga att det finns natur i närheten där man bor. Det är också bra att vårda tarmens mikrober genom att äta mångsidigt.

– Kort och gott, det är bra med en lämplig mängd snusk, sammanfattar Bergholm.

Efter Nio om snusk, torsdag 1 september 2016 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln