Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En av Tjeckiens alla tiders största idrottare död i cancer

Från 2016
Věra Čáslavská, 2012.
Bildtext Věra Čáslavská blev 74 år.
Bild: All Over Press

Den sjufaldiga olympiska mästaren och kommunismmotståndaren Věra Čáslavská har avlidit. Den forna gymnastikstjärnan förlorade kampen mot bukspottkörtelcancer.

Tjeckiens kanske allra största idrottslegendar genom tiderna har somnat in. Věra Čáslavská, världens bästa gymnast på 1960-talet, dog i Prag vid en ålder av 74 år.

Čáslavská led av bukspottkörtelcancer och opererades ifjol. Hon förlorade till slut kampen vid midnatt natten till onsdag.

– Hon var alltid en strålande rollmodell till andra. Ända fram till slutet var hon full av energi som hon lyckades sprida till alla runtomkring sig. Vi kommer att sakna henne, säger den tjeckiska olympiska kommitténs ordförande Jiri Kejval till nyhetsbyrån AP.

Čáslavská tog sin första OS-medalj, ett silver, i Rom 1960 och fyra år senare var hon den största profilen. Hon erövrade tre guld i Tokyo 1964 och följde upp med fyra i Mexico City 1968. Hon tog även två silver och valdes till årets idrottskvinna i världen 1968.

Věra Čáslavská, OS 1968.
Bildtext Věra Čáslavská tog sex medaljer i Mexico City.
Bild: All Over Press

Věra Čáslavská var även en viktig politisk figur i forna Tjeckoslovakien och protesterade öppet emot Sovjetstyret och den kommunistiska regimen i landet.

Čáslavská tittade bland annat bort när den sovjetiska nationalsången spelades upp i Mexico City, varpå den kommunistiska regimen tvingade henne till förtida pension från gymnastiken.

Hon fick upprättelse när Sovjetunionen föll och fungerade bland annat som ordförande för Tjeckiens olympiska kommitté åren 1990-1996. Hon var även medlem i den internationella olympiska kommittén 1995-2001.

Diskussion om artikeln