Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Världsarven grundar förening i Vasa

Från 2016
Saltkaret vid Svedjehamn
Bildtext Saltkaret vid Svedjehamn.
Bild: YLE/Joakim Lax

På måndag grundar de finländska världsarven en samarbetsförening i Vasa. Det hela är ett led i firandet av Kvarkens världsnaturarv som fyller tio år i år.

Det finns sju världsarv i Finland, bara ett av dem är ett världsnaturarv och det finns i Kvarken. I Kvarkens världsnaturarv ingår också Höga kusten i Sverige.

Enligt ett pressmeddelande är två av föreningens mål pedagogisk utveckling och spridande av god praxis.

- Vi kommer att förbättra informationsflödet, utveckla en gemensam modell för besökarundersökningar och bli bättre på att lära av varandra, säger tf världsarvskoordinator Kari Hallantie på Forststyrelsen.

På tisdag inleder föreningen sin verksamhet rent praktiskt. Den första workshopen hålls i Kvarkens skärgård. Där ska man bland annat fundera på hur man kan förbättra samarbetet med turismnäringen.

Från A till Ö under jubileumsåret

Jubileumsåret kulminerar i en fest på måndag eftermiddag. På festen bjuds det på musik och historier från världsarvet. Det blir tal av professor Matti Räsänen från Åbo universitet om vilket unikt område Kvarken är sett ur ett geologiskt perspektiv.

En hel del har hunnit hända under jubileumsåret. Forststyrelsen ordnade bland annat en utfärd för mer än 80 personer till Valsörarna i maj.

I juni sände Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa från Svedjehamn i Björköby, Korsholm en hel vecka.

I augusti besökte republikens president Sauli Niinistö Svedjehamn. Under huvudfesten på måndag kommer publiken att få ta del av en hälsning av Niinistö.

Att huvudfesten hålls på måndag betyder inte att firandet tar slut här. På lördag är det familjedag på Fort Sommarö i Södra Vallgrund i Korsholm. I oktober är det premiär för Vasa studentteater Rampens pjäs Mänsklighetens arv med temat världsarvet.

Diskussion om artikeln