Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Kaj Backman: Yle Vega är här

Från 2016
Uppdaterad 01.09.2016 17:48.
Kaj Backman
Bildtext Kaj Backman är programchef för Yle Vega och Yle X3M.
Bild: Yle bildtjänst/Jukka Lintinen

Torsdagen den 1 september 2016 är en betydelsefull dag för finlandssvensk radio. Då strömmar Yle Vega ut ur högtalarna och ett långt utvecklings- och planeringsarbete får äntligen konkreta former.

Flera nya sändningar, nytt innehåll och nya röster finns på kanalen där också många från tidigare välbekanta och kära program hörs.

Starkare nyhets-, aktualitets- och samhällsbevakning - från alla regioner

En central del av utvecklingsarbetet har varit att stärka kanalens roll som förmedlare av nyheter, aktualiteter och samhällsbevakning. Det blir fler nyhetssändningar än tidigare och nyheter serveras nu varje hel timme, sju dagar i veckan, från morgon till sen kväll, vid sidan av de bekanta regionala nyhetssändningarna. Det blir också betydligt mera regional sändningstid på Yle Vega. De regionala sändningarna är en timme längre varje vardag och pågår fram till klockan tolv. Också lördag morgon bjuder i fortsättningen på regionalt innehåll.

Vega Dag är ett helt nytt program som tar vid efter Slaget efter Tolv varje vardag. Vega Dag bjuder på nyheter och aktuella fenomen inom bl.a. kultur, vetenskap, familj och hälsa, omspännande allt från recensioner till reportage. Vega Eftermiddag hör du måndag till lördag kl. 15.03. Här avhandlas dagens största samtalsämnen och aktuella samhällsfrågor med analys och skärpa. Vega Kväll sänds vardagar med start kl. 17.30 och bjuder i en sällskaplig ton på bl.a. gäster och samtal kring musik, livsstilsfrågor och kultur.

Musik hela måndags- och tisdagskvällen

Lördagens bästa sällskap får du i Vega Lördag, med start kl. 9.03. Programmet dukar fram ämnen kring fritiden och livet där hemma, med bl.a. mat och dryck på menyn. Tankar om vägval, livet och att vara människa blir det i sin tur varje vecka i Vega Söndag, från kl. 9.03.

Yle Vega bjuder också i fortsättningen på ett brett och digert musikjournalistiskt utbud. Hela måndagskvällen viks för den finlandssvenska musiken i det nya programmet Vår musik, måndagar kl. 19.22. Vår musik bjuder på finlandssvenska artister och musik från alla genrer. Tisdag kväll bjuder på Den klassiska kvällen, som med start kl. 19.22 varvar lyssnarönskemål med berättelser och fakta från den klassiska musikens värld.

Fokus på, Eftersnack, Vegatoppen och Fritt fram med bland favoriterna

Bekanta program som Fokus på, Kaffekvarnen, Tack och lov samt Vegatoppen, också den med enbart finlandssvensk musik, finns kvar i Vega, medan också helt nya musikjournalistiska serier kommer att dyka upp på kanalen. Fredagkvällarnas alltid lika populära Tongåvan förlängs och sänds nu mellan kl. 19.22 och 22.

Vega-program som Familjeliv, Vega Samtal, Eftersnack, Kvanthopp, Vega Kultur, Fritt Fram och naturligtvis dokumentärerna bjuder också i fortsättningen på det goda, talade innehållet med reflektion, analys, humor, fakta och samhällsfrågor.

Yle - och Yles radio fyller 90 år

Yle Vegas utvecklingsarbete har beretts länge, i tät dialog med er, Vegas lyssnare. Då kanalen nu kör igång är den emellertid inte färdig. I höst är det 90 år sedan Yle inledde radiosändningarna och våra kanaler och deras utbud har under alla dessa år utvecklats kontinuerligt. Så kommer Yle Vega att göra också i fortsättningen och vi som jobbar med kanalen hoppas att du som lyssnar hör av dig med tankar och idéer kring kanalen och dess innehåll. Det är med er kanalen blir färdig.

Jag hoppas att du kommer att hitta mycket att lyssna på också i fortsättningen på Yle Vega och att du också framöver vill tillbringa tid tillsammans med kanalen, både till vardags och fest.

Bästa hälsningar; Kaj

Diskussion om artikeln