Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Idrott över grengränserna

Från 2016
Tarja Krum, grenchef på FSO.
Bildtext Tarja Krum, grenchef på FSO.
Bild: FSI

Den finlandssvenska idrottens SISU-läger siktar på att ge uthållighetsidrottana nytta, fördelar och insikter över grengränserna. Åtminstone enligt FSO:s verksamhetsledare Tarja Krum framstår projektet som en succé.

Förra veckoslutet ordnades det här årets tredje SISU-lägerveckoslut. SISU-projektet går ut på att ungdomar från olika uthållighetsidrotter (skidning, cykling, orientering, friidrott, simning) har läger tillsammans.

Förutom grenspecifik träning, har alla idrottare också grenöverskridande träning för att lära sig av varandra och bredda sin träningskunskap. Som nyanställd på FSI och FSO var det väldigt intressant att följa med hur lägret förverkligades i praktiken.

Lägrets ordnades på Kuortane idrottsinstitut. Varje engagerad gren har haft ansvaret över ett läger, och denna gång var det simmarna som höll i trådarna med temat mental träning. Dessa teman ger deltagarna en inblick i olika egenskaper som är viktiga för en idrottare, för att de en dag ska kunna ta sig upp till toppen.

Mentala träningen, som Anki Brandtberg föreläste om, intresserade de unga idrottarna och inspirerade även tränarna att inkludera det i sina träningar under lägret och i fortsättningen.

Vid sidan om föreläsningar hade idrottarna egna grenspecifika träningar, också alternativ simträning, bollspel och dessutom morgonlänk. Det vill säga lägerhelheten innehöll hur framtiden som idrottare bör planeras i vardagen för att ge de bästa förutsättningarna om det kommande idrottslivet.

Lägret ger goda verktyg för de unga idrottarna att vara medvetna om. På det här viset lär sig också idrottaren att reagera på rätt saker och inse vad som är viktigt att veta inför en framtid som idrottare.

Tarja Krum
Grenchef för FSO

Diskussion om artikeln