Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Maria Sid: "Jag är inte så ung och hysterisk mera"

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 06:02.
Maria Sid vid inspelningen av filmen Sangarid (Hjältarna).
Bildtext Maria Sid vid inspelningen av filmen Sangarid (Hjältarna).
Bild: Yle/Linus Hoffman

Sibylla sitter i en röd Cadillac och väntar på en rånare ska bli utsläppt från Kakola i Åbo. Sedan kör hon iväg med honom. Femton gånger, innan regissören är nöjd.

Det är filminspelning i Åbo, där Maria Sid spelar flickvännen Sibylla i den internationella filmen Sangarid (Hjältarna). Filmen baserar sig löst på historien om esterna Raivo Roosna och Alex Lepajõe som i gummibåt flydde över Finska viken, och som 1985 rånade en bank och Tillanders guldsmedsaffär i Helsingfors.

- Deras äventyr var hiskeliga och de var mycket excentriska personer, förklarar Sid. Jag själv hänger inte ens med i manuskriptet, för det lever hela tiden. Regissören [Jaak Kilmi] är väldigt rolig.

Sid minns att hon noga följde med rapporteringen om rånet, för det var så spännande och märkligt. Det var en av orsakerna till att hon tackade ja till att spela med i filmen.

Maria Sid i Svenska teaterns café.
Bildtext Maria Sid.
Bild: Yle / Ted Urho

- Men jag var kanske inte helt 80-talsfan, säger Sid. Musiken från 80-talet hänger förstås med ännu, men det här sminket jag har för filmen gör nog inte det. Jag tycker jag ser brutal ut.

Den tragikomiska filmen Sangarid handlar om några estniska vänner som i en gummibåt flyr från Sovjetunionen till Finland. Men livet motsvarade inte det ljuva liv de sett i finska tv-program, Dallas och K-affärens reklamer. Det var först efter att de hoppat av till väst som de insåg att det krävdes hårt arbete för att nå framgång.

Filmen har världspremiär den 15 februari 2017 i Estland, och den får sin Finlandspremiär i februari-mars.

Många filmer spelas in i Åbo

Filmen Sangarid spelas in på flera ställen i Åbo, bland annat alltså utanför de gamla fängelsebyggnaderna på Kakola. Ursprungligen var det meningen att man skulle filma inne i länsfängelset också, men ägaren Senatfastigheter har hållit på och förhandlat om att sälja byggnaderna, och då ville man inte ha någon som stör eller förstör i fängelset. På torsdagen blev det klart att byggbolaget Pohjola Rakennus Oy och fastighetsbolaget Kakola Yhtiöt Oy köpt det gamla länsfängelset.

- Det är synd att man inte kunnat filma där, för vi hade ett avtal och det har redan gjorts ett tiotal uppskattade filminspelningar i Kakola, säger filmkommissionär Teija Raninen vid Västra Finlands filmkommission. Men vi hoppas att de nya ägarna låter filmteam göra inspelningar där innan byggnaderna renoveras. Det kan räcka två år innan renoveringsarbetena kommer igång.

Teija Raninen är filmkommissionär i Västra Finland (2014).
Bildtext Teija Raninen.
Bild: Yle/ Lotta Sundström

Men Åbo är en lockande filmstad också utan Kakola. I sommar spelades kärleksfilmen Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (Lauri Mäntyvaaras yviga ögonfransar) in i Åbo och i Åbolands skärgård, och i oktober fortsätter Åbobolaget Roger Pictures inspelningen av sciencefictionfilmen It came from the desert (Det kom från öknen).

- Jag är glad att regeringens budgetförslag innehåller ett incitament på 10 miljoner euro, säger Raninen. Med rabatter eller skattelättnader kunde man då locka fler filmproduktioner till Åbo och Finland. En produktion på tiotals miljoner euro kan i efterhand få tillbaka 25 procent av sina utgifter, vilket betyder att inspelningen ändå lämnar flera miljoner kvar i landet. Jag hoppas att riksdagen godkänner förslaget.

Maria Sid spelar in och regisserar om vartannat

Just nu kombinerar Sid film och tv med att regissera på teater. Hon är med i filminspelningarna av Sangarid, hon har just avslutat inspelningen av 20 avsnitt av tv-serien Syrror (som i Finland hette Syke), och hon regisserar en nyskriven musikal som i februari har premiär på Esbo stadsteater.

- Jag har ett otroligt lyxigt liv, när jag får göra det här jobbet från olika vinklar.

Sid njuter av att jobba både i Finland och i Sverige, och av att byta arbetskultur, något som hon kan dra nytta av som regissör.

Maria Sid vid inspelningen av filmen Sangarid (Hjältarna).
Bildtext Filminspelningen sker utanför fängelserna vid Kakola.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Hon blir igenkänd i såväl Stockholm, Helsingfors och Åbo. Som en offentlig person vet hon att allt hon gör kan ge upphov till skvaller, som sedan står i tidningen.

- Jag försöker leva mitt privatliv väldigt privat, men jag har nog inte så mycket att gömma heller, säger Sid med ett stort skratt. Fast då jag kom körande hit och höll på att kollidera var min första tanke att jag inte vill vara på löpsedlarna.

Hon minns särskilt då hennes klänning gick sönder på presidentens självständighetsbal. Hon tänkte inte berätta det för någon, utan fick den reparerad på damtoaletten. Men där fanns en journalist som lyssnade på hela berättelsen, och allt stod att läsa på löpsedeln följande dag.

- Men jag tar det faktiskt inte så allvarligt. Står det så står det. Jag är inte så ung och hysterisk mera.

Radio Vega Åboland: Maria Sid spelar in ny film i Åbo

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln