Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Arkitekter skissar på bostäder på Drottningberg i Hangö

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 08:55.
Östra hamnen och Drottningberg sett från vattentornet i Hangö.
Bildtext Drottningberg i Hangö kan snart få bostäder.
Bild: Yle/Petra Thilman

På måndag (5.9) ska Regatta Resorts träffa Hangö stads ledning för att presentera planerna för Drottningberg. Peder Planting, delägare och styrelsemedlem i Regatta Resorts, berättar att man inte slagit fast när bygget på Drottningberg ska inledas.

Peder Planting säger att arkitekterna Tua och Sebastian Cedercreutz jobbar med ritningarna just nu. Regatta Resorts ska gå genom byggnadsprocessen ännu noggrannare och gör upp en tidtabell på basis av det.

Planting räknar med att bygget på Drottningberg inleds ett år efter att bygglovet är godkänt och vunnit laga kraft.

Regatta Resorts tog över avtalet 2013 från Hangon Rantakiinteistöt Oy:s konkursbo. Hangon Rantakiinteistöt var tidigare byggherre för Drottningberg, men gick i konkurs.

I det avtalet sades att Drottningberg börjar byggas då bygget på Fabriksudden kommit i gång.

Drottningberg mycket större än Fabriksudden

Peder Planting kallar bostadsbyggandet på Drottningberg för ett massivt projekt.

Där finns en byggnadsrätt på 14 400 kvadratmeter. Det är två och en halv gånger större än byggrätten på Fabriksudden där Regatta Resorts bygger en spaanläggning och tre hus med 43 lägenheter.

Det kan byggas totalt 200 bostäder på Drottningberg. Bostäderna kommer att vara omkring 70 kvadratmeter stora.

Vy över östra hamnen och Drottningberg i Hangö
Bildtext Så här såg Drottningberg ut i juli 2011.
Bild: YLE/Petra Thilman

Planting säger att Regatta Resorts vill satsa på åretomboende på Drottningberg.

- Vi fokuserar på att mera än hälften av dem som bor där gör det året om, men det ska också delvis vara för sommarboende.

Priset är avgörande

Det är priset som avgör om folk bosätter sig hela året på Drottningberg, säger Peder Planting. På Fabriksudden kostar bostäderna omkring 8 000 euro per kvadratmeter, på Drottningberg ska priset vara omkring 4 000 euro per kvadratmeter.

Priset kan vara lägre på Drottningberg eftersom det är ett enklare område att bygga på. Marken på Fabriksudden är mera krävande vad gäller byggande.

Planting säger att försäljningspriset på Drottningberg måste vara sådant att Regatta Resorts snabbt får bostäderna sålda. Då vet man också att man kan börja bygga, och själva byggandet ska sedan gå snabbt.

Folk ska inte behöva bo på ett område som är en byggarbetsplats mera än ett år. Det här gör att Regatta Resorts satsar på något som Planting kallar modulbyggande.

- Vi bygger alldeles för långsamt och dyrt i Finland. De bygger mycket snabbare och billigare i Europa. Vi har förstås vissa kriterier som måste uppfyllas på grund av våra väderförhållanden, men det går att bygga snabbt genom att delarna kommer färdiga från fabriken.

Modulbyggande ska minska riskerna

Kan Regatta Resorts garantera att ett snabbt och billigt byggande fungerar?

De senaste åren har det vällt in rapporter om mögel och fuktskador i till exempel Merituulen koulu i Ingå och skolor i Sjundeå, det är luftproblem i Hakarinteen koulu i Ekenäs och läkarmottagningen på hälsostationen i Hangö är mögeldrabbad.

Peder Planting säger att modulbyggandet minimerar riskerna.

- Modulerna byggs i industrihallar i torra förhållanden och lyfts på plats, så det uppstår inte risker för fuktskador.

Servicen borde höjas i Hangö

Planting hoppas av hela sitt hjärta att alla bostäder säljs på Drottningberg.

- Vi har varit framgångsrika på Fabriksudden och Havsgatan 1 så visst finns det ett intresse för Hangö.

Då Peder Planting ser framåt så hoppas han att Hangö höjer den servicenivå som staden erbjuder. En höjning av nivån ska gälla både för sommargäster och för dem som är fast bosatta i Hangö.

- Alla känner sig välkomna och mår bra om alla försöker höja nivån på servicen och har ett bra samarbete. Jag tror att alla vill jobba för det, att alla vill bo i ett samhälle med lyckliga människor.

Diskussion om artikeln