Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regnbågsankan: Biskopsmötets åsikt kom inte som en överraskning

Från 2016
Uppdaterad 01.09.2016 13:44.
Regnbågsankans banderoll under Helsinki Pride 2014
Bild: Yle/Mårten Seiplax

Evangelisk-lutherska kyrkans biskopsmöte var av den åsikten att kyrklig vigsel gäller man och kvinna, även om lagen om könsneutralt äktenskap träder i kraft om ett halvår.

Oscar Ohlis är ordförande vid Regnbågsankan. Han ser negativt på tankarna om att inte samkönade par ska få vigas i kyrkan, men han är inte förvånad.

– Det här är såklart ett bakslag, men det kom nog inte som en överraskning. Kyrkan i Finland är känd för att vara konservativ, säger han.

Oscar Ohlis, en av vegas sommarpratare 2014 blickar bakåt, ser fundersam ut, klädd i kragskjorta och slips i ett vitt rum
Bildtext Oskar Ohlis är ordförande för Regnbågsankan
Bild: Foto: Karin Lindroos

Föreningen för sexuellt likaberättigande, Seta rf., är inte heller överraskade. Kerttu Tarjamo är generalsekreterare vid Seta. Fast det inte kom som en överraskning är hon ändå besviken.

– Vi hade gärna sett att kyrkan också godkänner samkönade vigslar, säger hon.

– Det finns många samkönade par som skulle vilja gifta sig i kyrkan. Om man inte ger dem tillåtelse till det, leder det till att vissa samkönade par kan känna att de blir utanför gemenskapen som kyrkan erbjuder.

Tarjamo vill ändå se försiktigt positivt på framtiden och tror att Finland snart kommer att ta exempel av resten av de nordiska länderna.

– Jag är ganska säker på att vi i Finland i framtiden kommer att ha en kyrka som viger samkönade par. Tyvärr ser det bara ut som att det kommer att ta tid innan vi kommer så långt, säger hon.

Diskussion om artikeln