Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

S-butiker i Lojo under lupp - andelslaget SSO effektiverar

Från 2016
Uppdaterad 01.09.2016 14:34.
Mataffär.
Bildtext SSO har bland annat mataffärer.
Bild: YLE / Hanna Othman

Andelslaget Suur-Seudun Osuuskauppa (SSO) med affärer i Lojo- och Salotrakten effektiverar sin verksamhet och inleder samarbetsförhandlingar med personalen på 1 300 personer. I Lojo jobbar 400 personer inom andelslaget. Upp till 100 årsverken kan försvinna.

På andelslagets webbplats säger vd Esko Jääskeläinen att SSO började effektivera verksamheten redan år 2013. Tack vare de åtgärderna har andelslaget klarat sig hyfsat väl, men i år har det inte gått lika bra som tidigare år.

Jääskeläinen säger också att det finns några olönsamma enheter och att deras framtid nu sätts under lupp. Han säger också att SSO nu väljer att göra en mera grundläggande förnyelse för att kunna möta framtidens utmaningar bättre. Han lyfter fram bland annat digitala servicelösningar.

SSO försöker undvika uppsägningar, men andelslaget planerar lägga ner flera verksamheter eller göra om dem.

Den hårda konkurrensen, digitaliseringen och Finlands dåliga ekonomi är faktorer som bidrar till att SSO måste förnyas.

SSO i ett nötskal

Andelslaget Suur-Seudun Osuuskauppa SSO bildades år 2004 när andelslaget Salon Seudun Osuuskauppa i Salo och andelslaget Osuuskauppa Seutu i Lojo fusionerades. Från början var det meningen att också andelslaget Varuboden skulle komma med i fusionen, men de planerna förföll år 2002.

SSO har omkring 1 300 anställda i totalt åtta kommuner, bland annat i Lojo, Vichtis, Högfors och Salo. Av de anställda jobbar 400 i Lojo.

Andelslagets administration finns både i Lojo och i Salo. Vd Esko Jääskeläinen är Lojobo.

Andelslaget har nästan 67 000 ägarkunder och hade ifjol (2015) en omsättning på drygt 450 miljoner euro.

SSO har omkring 80 affärsenheter, allt från restauranger och hotell till bensinstationer och affärer. I Lojo finns en Prisma-stormarknad och i den tre restauranger. Dessutom har SSO flera dagligvarubutiker i Lojo: sex Sale-affärer och tre stycken S-marketar. I Lojo finns också en Emotion-skönhetsaffär. Därutöver finns två så kallade trafikbutiker och två kallmackar.

Samarbetsförhandlingarna berör inte SSO:s dotterbolag bilaffärerna PP-auto och Lohjan Autokeskus.

Förhandlingarna påverkar inte heller SSO:s medverkan i köpcentret Melba som planeras i det så kallade Sokos-kvarteret i Lojo centrum. Andelslaget kommer att vara hyresgäst i köpcentret och flytta in S-market i centrum i byggnaden.

Diskussion om artikeln