Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dialektrockaren Rickard Eklund är Solveig von Schoultz-vinnare

Från 2016
Uppdaterad 05.09.2016 15:06.
Rickard Eklund, vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016.
Bildtext Rickard Eklund, vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016.
Bild: YLE/Jessica Morney

Med en berättelse om minnen och starka bilder från skoltiden har dialektrockaren Rickard Eklund från Vörå tilldelats första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen.

Svenska folkskolans vänner har idag delat ut pris i sin årliga litteraturtävling för 30 år fyllda, Solveig von Schoultz-tävlingen. I år gällde tävlingen dikter, och sammanlagt 117 tävlingsbidrag skickades in.

Första pris på 5 000 euro tillfaller Rickard Eklund, Vörå, för en diktsvit som enligt juryn ristat in tiden i både minnen och pulpetlock. Gestaltningen är personlig och politisk med både en mörk och ljus humoristisk stämning. Det gäller att hålla sig innanför ramarna och ändå kan man aldrig vara lättmjölksrätt.

Rickard Eklund har skrivit sedan han var tonåring. Idag skriver han både dikter och låttexter för såväl sin solokarriär som för sitt band Schlagwerk.

Låttexterna har Rickard valt att skriva på Närpesdialekt.

- Det har att göra med att jag upplever att jag är som mest ärlig på dialekt. Det finns inte heller någon modell för hur man ska skriva på dialekt, och man får själv vara med om att skapa en mall för t.ex. hur ett rim ska låta på dialekt.

Att vinna Solveig von Schoultz-tävlingen var enligt Rickard närmast en chockartad upplevelse. Han såg tävlingen som en liten utmaning, och hade ingen tanke på att det skulle gå hela vägen.

Rickard Eklund om sitt författarskap

7:40

Andra pris på 3 000 euro går till Malin Slotte, Helsingfors, för en prosalyrisk diktsvit som väver samman konkreta vardagsbilder och existentiellt djup i en stilla harmoni som ekar mellan raderna. Små, välbekanta platser blir då stadiga fästen för tankens ohejdbara rörlighet.

Tredje pris på 2000 euro tilldelas Camilla Thelestam, Helsingfors, för dikter som närgånget utgår från den lilla detaljen - maskrosfröet, kronbladet, skiljetecknen - och där den stilistiska stramheten utmynnar i en sällsam lätthet.

Hedersomnämnande får Bodil Granö, Esbo, för dikter som omspänner en räcka känslokast från hetta till ljumhet, från virvlande till solkighet, allt framfört med utsökt temperament.

Vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016.
Bildtext Bodil Granö (hedersomnämnande), Linda Smith (hedersomnämnande), Malin Slotte (II pris) och Rickard Eklund (I pris). Tredjepristagaren Camilla Thelestam kunde inte närvara vid prisutdelningen.
Bild: SFV/Rabbe Sandelin

Hedersomnämnande får också Linda Smith, Åland, för dikter som uppvisar en exakt språkbehandling och känsla för livets detaljer. Den på ytan stramt hållna helheten öppnar sig mot sammanhang som är lika hemlighetsfulla som universella.

I juryn satt författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström samt litteraturvetaren Maria Österlund.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Arvid Mörne-tävlingen utlyses i oktober, tävlingstiden går ut i mitten av januari, och prisutdelningen sker i maj. Solveig von Schoultz-tävlingen utlyses i januari, tävlingstiden går ut i mitten av april, och prisutdelningen sker i september.