Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massiva demonstrationer mot presidenten i Venezuela

Från 2016
Oppositionen samlas till demonstration i Venezuela.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

I Venezuela har oppositionen på torsdagen kallat till massiva demonstrationer i huvudstaden Caracas mot den socialistiske presidenten Nicolas Maduro.

Oppositionen hoppas samla en miljon människor från hela landet till demonstrationen, för att kräva en folkomröstning om presidentens ställning. De anklagar Maduro för den djupa ekonomiska krisen i landet, som bland annat har lett till brist på basförnödenheter såsom mat och mediciner.

Regeringen anklagar för sin del oppositionen för att förbereda en kupp. Polisen och militären är på helspänn, och många av oppositionens frontfigurer har gripits redan före demonstrationen.

Venezuelas president Nicolás Maduro under en demonstration i Caracas 12.3.2016
Bildtext Nicolas Maduro
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

År 2014 dödades 43 personer i oroligheter i samband med demonstrationer mot presidenten. Den här gången uppmanar oppositionsledarna demonstranterna att hålla sig lugna.

Försöker få till nyval

Oppositionen hoppas att demonstrationen ska få landets valkommission att godkänna en folkomröstning om Maduros ställning, en omröstning som oppositionen enligt opinionsmätningar skulle vinna.

Men oppositionen har bråttom, om den ska få till ett maktskifte. Omröstningen måste nämligen hållas före den tionde januari nästa år, för att den ska leda till nyval.

Hålls den efter det och Maduro förlorar blir det vicepresidenten från Maduros parti som tar över fram till mandatperiodens slut år 2019.

Diskussion om artikeln