Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen har kommit överens - presenterar Finlands budget kl 20 i kväll

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 10:58.
Utrikesminister Timo Soini och statsminister Juha Sipilä i riksdagen den 1 juli 2016.
Bildtext Utrikesminister Timo Soini, statsminsiter Juha Sipilä och resten av regeringen har förhandlat om statsbudgeten i två dagar.
Bild: Alloverpress / Jarno Kuusinen

Förhandlingarna om statsbudgeten för nästa år har slutförts efter två intensiva dagar i Villa Bjälbo. De tre regeringspartierna Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet presenterar det centrala innehållet klockan 20 på torsdagskvällen. Svenska.yle.fi sänder direkt.

Förhandlingarna har förts helt och hållet bakom Villa Bjälbos järngrind, och i motsats till tidigare budgetmanglingar har inga läckor eller delikata uppgifter trängt igenom spjälorna i staketet.

Vi vet vilka de stora stridsäpplena är. Det handlar om förslaget att slopa de förhöjda dagvårdsavgifterna, ett förslag som Samlingspartiet har framfört.

Det handlar också om pensionering av långtidsarbetslösa, en hjärtesak för Sannfinländarna. Centern igen har talat om åtgärder som förbättrar situationen för lantbrukarna.

Regeringen diskuterar också ett sysselsättningspaket. Ett förslag som har lagts fram är en omstrukturering av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet. Här är regeringens armar ändå bundna, alla förslag måste godkännas av arbetsmarknadsparterna.

Tvisten med kommunsektorn löst?

Under gårdagen tillkom ytterligare ett allvarligt stridsäpple. Kommunsektorn hotade att stjälpa konkurrenskraftsavtalet, om regeringen inte avstår från tilläggsnerskärningarna i den kommunala ekonomin.

En möjlig lösning på tvisten är att ytterligare sänka den kommunala arbetsgivarens pensionsavgift.

En lösning på tvisten mellan kommunsektorn och regeringen nås säkert.

Utan konkurrenskraftsavtal blir det inte lindringar av inkomstskatten med 515 miljoner euro. Hur den slås ut i de olika inkomstklasserna är oklart.

Dyrare köra bil

Det vi vet är att energi- och fordonsskatten stiger, liksom farledsavgifterna och fastighetsskatten. Arvs- och gåvoskatten lindras då det gäller generationsväxlingar. Också tobaken blir dyrare.

Inom yrkesutbildningen vidtas stora nedskärningar. Nedskärningar blir det också då det gäller de allra fattigaste. Det frysta indexet har inte inbringat tillräckligt, så tilläggsnedskärningra blir det i barnbidraget, hemvårdsstödet och folkpensionerna.

Närståendevårdarna får det bättre medan studenternas studiestöd naggas. Också medicinerna blir dyrare. Personer som inte har fyllt 58 år får inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd i högst 400 dagar, inte 500 som nu.

Mer pengar för Håll skärgården ren

Budgeten ger också. Biblioteksersättningarna till författarna stiger. Vattkoppsvaccinet taqs in i det nationella vaccinationsprogrammet. Sötsaksskatten slopas.

Och till exempel Håll skärgården ren får ett anslag på 500000 euro.

Budgetens slutsumma är drygt 55 miljarder euro. Budgeten visar ett underskott så staten tvingas låna. Staten lånar cirka sex miljarder euro. Statsskulden stiger till ungefär 111 miljarder euro.

Du kan följa med regeringens pressinfo live på svenska.yle.fi från kl 20 framåt.

Diskussion om artikeln