Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Långtidsarbetslösa får sin pension, höjningen av dagvårdsavgiften slopas - statsbudgeten för nästa år klar

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 10:54.
Var sin bild av finansminsiter Petteri Orpo, statsminister Juha Sipilä och utrikesminister Timo Soini i ledning för regeringen.
Bildtext Regeringspartierna har presenterat statsbudgeten.
Bild: All Over Press / Edit Yle

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att budgeten för nästa år manglades fram utan dramatik under de två senaste dagarna.

- Jag hade hoppats att det funnits lite av den dramatik som medierna har talat om, säger statsministern.

Det övergripande målet är att hålla statens utgifter nere och öka sysselsättningen. Regeringens nedskärningar på fyra miljarder euro ser enligt statsministern till att utgiftskurvan är plan. Nya nedskärningar ska inte behövas. Och efter år 2022 ska statens upplåning inte längre öka.

Regeringens diskussioner om ett sysselsättningspaket hänskjuts föga överraskande till en arbetsgrupp. Representanter för arbetsgivarna, arbetstagarna och regeringen ska försöka enas om ett åtgärdspaket före utgången av september.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att ett av de främsta målet för arbetsgruppen är en förnyelse av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet, så att det kunde användas till exempel som startpeng.

Regeringens mål är att hitta åtgärder som ger 10 000 nya jobb. Till en del ska det ske genom att också angripa de så kallade flitfällorna. Förslag på det här ska presenteras i vår.

Äkta skatteminskning

Finansminister Petteri Orpo (Saml) lovar också mer aktivitet på arbetslöshetsbyråerna.

- Vi vill hjälpa de arbetslösa mera, bland annat genom att intervjua dem ofta, säger finansministern.

Samlingspartiet fick igenom ett av sina krav, att höjningen av dagvårdsavgifterna inte genomförs. Lika belåten som över det var Orpo över sänkningen av inkomstskatten. Minskningen gäller alla inkomstklasser.

- Och det är en äkta sänkning, med cirka 0,6 procent, säger Orpo.

- Sammantaget tar vi ett litet steg mot de övriga nordiska länderna då det gäller beskattning och sysselsättning, säger han.

Kommunernas ekonomi stärks

Statsminister Sipilä säger att kommunernas ekonomi stärks då konkurrenskraftsavtalet träder i kraft.

Statsministern försäkrar att konkurrenskraftsavtalet är kostnadsneutralt. Han förvånar sig över att uppgifter om motsatsen har förekommit i offentligheten, och avser då kommunsektorns protester.

- Om det visar sig att resultatet trots allt är negativt för kommunerna korrigerar vi saken, säger Sipilä.

Statsministern utgår ifrån att kommunsektorn tecknar under konkurrenskraftsavtalet på måndag, och att inkomstskatten kan sänkas med 515 miljoner euro.

Lex Lindström igenom

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) säger att personer över 60 år som har varit arbetslösa i över fem år får gå i pension, och slipper skammen att behöva gå och stämpla.

- Regeringen har beslutat att genomföra denna Lex Lindström, avgörandet är inte beroende av arbetsmarknadsparterna, säger Soini.

Som namnet säger har förslaget kraftigt drivits av Sannfinländarna och arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf).

Han gladde sig också över att regeringen enades om att bygget av ett Guggenheimmuseum inte sker med statliga medel.

Dyrare köra bil

Energi- och fordonsskatten stiger, liksom farledsavgifterna och fastighetsskatten, bland annat vindkraftsparkerna beläggs med en fastighetsskatt.

Nu blir det skatt också på registrerade båtar, motorcyklar, snöskotrar, mopedbilar och fyrhjulingar. Men traktorer och skördetröskor ska inte beröras.

- Inget vänsterparti har lyckats beskatta nöjesskonarna och yuppieskotrarna, säger en belåten Timo Soini.

Arvs- och gåvoskatten lindras då det gäller generationsväxlingar. Också tobaken blir dyrare.

Inom yrkesutbildningen vidtas stora nedskärningar. Nedskärningar blir det också då det gäller de allra fattigaste. Det frysta indexet har inte inbringat tillräckligt, så tilläggsnedskärningar blir det i barnbidraget, hemvårdsstödet och folkpensionerna.

Närståendevårdarna får det bättre medan studenternas studiestöd naggas. Också medicinerna blir dyrare. Personer som inte har fyllt 58 år får inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd i högst 400 dagar, inte 500 som nu.

Mer pengar för Håll skärgården ren

Budgeten ger också.

iblioteksersättningarna till författarna stiger. Vattkoppsvaccinet tas in i det nationella vaccinationsprogrammet. Sötsaksskatten slopas.

Hushållsavdraget höjs. Och till exempel Håll skärgården ren får ett anslag på 500 000 euro.

Budgetens slutsumma är drygt 55 miljarder euro. Budgeten visar ett underskott så staten tvingas låna. Staten lånar cirka sex miljarder euro och statsskulden stiger till ungefär 111 miljarder euro.