Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Domprostgården i Borgå ska bli en färggrann festlokal

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 13:49.
Arkitekter utanför domprostgården.
Bildtext Den kulturhistoriskt viktiga domprostgården i empirestil har renoverats under det senaste året. I början av nästa år kan verksamheten sätta igång i huset.
Bild: Yle / Hanna Othman

I renoveringen har man försökt bevara det historiska och det ska synas i tapeterna. Efter årsskiftet ska byggnaderna öppnas för församlingsmedlemmarna.

Ett krävande men tacksamt jobb – så beskriver arkitekt Vilhelm Helander hur det varit att jobba med domprostgården i Borgå. Efter fem långa år firades taklagsfest på gården den första september.

Domprostgården invid Borgåbacken är från år 1840, men en prästgård har där funnits så länge som det funnits en kyrka i Borgå. Det vill säga ända sedan medeltiden. Nuvarande huvudbyggnaden är i empirestil, ritad av arkitekten Anton Wilhelm Arppe som länge jobbade som huvudassistent för Carl Ludvig Engel.

Vackra detaljer på domprostgårdens veranda.
Bildtext Domprostgårdens vackra veranda är från slutet av 1800-talet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Den renovering som nu pågår i huset siktar på att restaurera, återställa och bevara det gamla med respekt för domprostgårdens ursprung.

- Byggnaderna har renoverats flera gånger, vi har hittat flera historiska avlagringar under bygget. Vi har varken försökt eller haft möjligheter att återställa den till en exakt äldre tidpunkt, utan tvärtom har de historiska skedena fått leva med. Ganska många nya praktiska lösningar har vi varit tvungna att få in.

Man jobbar i halvfärdigt rum på domprostgården i Borgå.
Bildtext I förgrunden ses sidobyggnadens största rum. De ursprungliga golvbrädorna har gått att rädda.
Bild: Yle / Hanna Othman

Alla de viktigaste rummen och deras form har man försökt bevara. En konservator har hittat gamla färgfragment och tapeter, vilka har fått ge inspiration till färgerna som innerväggarna ska få. Det kommer att bli färgstarkt och intressant, lovar arkitekt Helander.

Två gamla hus

Ursprungligen har byggnaderna varit bostadshus så jobbet att göra om dem till fest- och möteslokaler, lokaler för barnklubbar och arbetsrum för präster har krävt en del justeringar. Men allt inom ramen för att bevara det historiska.

Exempelvis kommer ett av de rosa rummen att bli prästernas arbetsrum. Rummet avskärmas med en mellanvägg med infällda glas för att ge prästerna arbetsro, men ändå visa på den ursprungliga rumsindelningen.

Ett rosa rum i den halvfärdiga domprostgården.
Bildtext Glas upptill på väggen ska visa den ursprungliga rumsindelningen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Renoveringen har framskridit enligt tidtabell, men den gamla byggnaden har bjudit på oförväntade byggtekniska överraskningar. Det har därför varit nödvändigt att justera budgeten för renoveringen ett par gånger.

Det var inte från början tänkt att utsidan av huset skulle behöva målas i samband med renoveringen. Men eftersom projektet dragit ut på tiden så har det nu redan gått tio år sedan senaste lagret målfärg penslades på, och det börjar märkas.

Redan för åtta år sedan började man prata om en renovering av domprostgården. Då var tanken att byggnaden skulle fortsätta som ett hem för domprosten. Huset hade ändå fått förfalla eftersom den tidigare domprosten hade valt att inte bo där.

Domprostgården och sidobyggnaden i Borgå under renoveringen.
Bildtext Domprostgården i förgrunden och sidobyggnaden längre bak.
Bild: Yle / Hanna Othman

I december 2013 kom sedan beslutet att huset istället skulle bli en mötes- och festlokal för både finska och svenska församlingarna i Borgå. Båda församlingarnas barnklubbsverksamhet ska också flytta in sidobyggnaden.

Byggnaderna har också moderniserats så att personer med funktionsnedsättning kan ta sig in i husen. En hiss har byggts i ändan av huvudbyggnaden och det finns en rullstolsanpassad toalett. Det finns två små kök i båda byggnaderna där man kan förbereda maten.

En hiss i domprostgården.
Bildtext Hissen väntar på användare.
Bild: Yle / Hanna Othman
Den tillbyggnad som leder till hissen.
Bildtext En liten tillbyggnad som byggts på ändan av huset där man stiger på hissen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Den södra sluttningen bredvid sidobyggnaden har utjämnats för att bli en lekplan för barnen i församlingens klubb. I övrigt har ändå trädgården bevarats precis som den varit.

- Vi hoppas på en lösning där församlingsborna kunde använda gården för egna odlingar och på det viset hålla gamla odlingsmarker i liv. Det lär finnas intresse för det, säger Helander.

Arkitekt Vilhelm Helander.
Bildtext Arkitekt Vilhelm Helander.
Bild: Yle / Hanna Othman
Den större av salarna i domprostgården.
Bildtext Stora salen, i framtiden gula salen, står dukad inför taklagsfesten. Rummen intill blir koboltblå och gröna.
Bild: Yle / Hanna Othman

Diskussion om artikeln