Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Facklig tvekan över arbetsgrupp för sysselsättningen - organisationerna fattar beslut på måndag

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 10:53.
Arbetshandskar ligger på bordet.
Bildtext Sysselsättningsarbetsgruppens öde avgörs på måndag.
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Löntagarsidan ställer sig tveksam till regeringens planer på en arbetsgrupp för sysselsättningen. Såväl fackcentralen FFC, akademikercentralen Akava som tjänstemannaorganisationen STTK tar ställning till sin medverkan först på måndag.

Akavas tveksamhet har att göra med kommunsektorns missnöje med tilläggsnedskärningarna av statsandelarna till kommunerna.

Lärarfacket är Akavas viktigaste medlemsförbund, och lärarna är oroliga för att nedskärningarna drabbar dem.

För FFC och STTK är tvisten mellan kommunsektorn och regeringen om tilläggsnedskärningarna likaså en stötesten. De ställer sig också frågande till ännu en ändring i arbetslöshetsersättningarna.

Arbetsgruppen för sysselsättningen ska enligt regeringen bland annat diskutera hur det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet kunde förnyas, och utnyttjas som lönesubvention och startpeng. Målet är 10 000 jobb.

"Många element svåra för FFC"

Styrelsen för fackcentralen FFC anser att arbetsgruppens mandat är sådant att ett styrelsebeslut krävs.

- Höjd sysselsättning är en angelägenhet för hela landet. Regeringens förslag innehåller element som är svåra för FFC. Viktigt är att löntagarna kan lägga fram egna förslag i en trepartsberedning, säger Jarkko Eloranta, ordförande för FFC.

FFC vill bland annat ha en snabb reform av föräldraledigheterna.

Nöjd är man inom FFC att höjningen av dagvårdsavgifterna slopades.

- Regeringens kamp mot sina egna beslut fortsatte framgångsrikt, säger chefsekonom Olli Koski.

Mer reda i avtalsoredan

Antti Palola, som leder tjänstemannaorganisationen STTK, anser det positivt med en trepartsberedning av sysselsättningen.

- Men jag är lite tveksam, eftersom regeringen redan har gjort en reform av arbetslöshetssystemet som träder i kraft nästa år, precis som man också reformerat alterneringsledigheten.

- Vi har inte ännu sett effekten av de tidigare reformerna, men ändå vill man fortsätta att förnya arbetslöshetsersättningssystemet. Varför gör man det så hastigt? undrar Palola.

Palola vill ha reda i avtalsoredan. Facket har utgått ifrån att reformerna i konkurrenskraftsavtalet var tillräckliga.

Inga hejarop för budgeten

Budgeten möts inte av hejarop i STTK.

- Effekterna av sänkningen av gåvo- och arvsskatten på tillväxten och sysselsättningen är tvivelaktiga, säger chefsekonom Ralf Sund.

Sund kritiserar beslutet att bevilja också pensionärer en skattelindring.

- Det hade varit rättvist att sänka inkomstskatten bara för löntagarna, eftersom konkurrenskraftsavtalet gäller dem, säger Ralf Sund.

Enligt STTK står det klart att regeringens dröm om 10 000 nya jobb förblir en dröm. De åtgärder regeringen föreslår för att öka efterfrågan och utbudet på arbetskraft är inte i balans, anser Sund

EK: Bra med stram tidtabell

Arbetgsivarsidan, Finlands näringsliv EK ställer sig däremot positiv till medverkan. Och EK efterlyser en fördomsfri inställning i trepartsförhandlingarna om sysselsättningspaketet.

EK uttrycker sin tillfredsställelse över att den givna tidtabellen är stram. Arbetsgruppen, som alltså ska bestå av representanter för regeringen, arbetsgivarna och arbetstagarna, ska slutföra sitt arbete före utgången av september.

- Om arbetsgruppen inte är fördomsfri flyr sysselsättningsmålet slutgiltigt, säger Jyri Häkämies, vd för EK.

Arbetsgivarsidan är belåten över att regeringen också angriper flitfällorna. Arbetsgruppen som ska bereda förslagen har ett halvt år på sig.

- Målet bör vara att det alltid ska löna sig att ta emot ett jobb framför att leva på socialbidrag. Beslutet att slopa höjningen av dagvårdsavgifterna var en god början, säger Häkämies.

De tilläggsnedskärningar som nu drabbar till exempel högskoleutbildningen är enligt EK entydigt emot konkurrenskraftsavtalet.

Diskussion om artikeln