Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen: Bra att regeringen backar i fråga om dagvårdsavgifterna

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 13:34.
Dagisbarn leker med docka
Bild: Mikael Crawford/Yle

Bland oppositionspartierna väcker regeringens budgetproposition blandade reaktioner. Mest beröm får beslutet att backa ifråga om höjda dagvårdsavgifter.

- Det här är ett bevis på att människors påtryckningar mot regeringens hårda linje fungerar. Många människor har sagt att det här är helt fel väg att gå, jag vill tacka alla som varit aktiva i den här frågan, säger De grönas ordförande Ville Niinistö.

Enligt regeringens ursprungliga planer skulle dagvårdsavgifterna ha kommit att höjas med upp till 20 procent. Därför är det bra att regeringen backar, anser riksdagsledamot Tuula Haatainen (SDF).

- Det här betyder att regeringen har hört oppositionens kritik mot regeringens höjningar, säger Haatainen.

De Grönas ordförande Ville Niinistö
Bildtext Bra att regeringen backar, anser Ville Niinistö.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Pensionsstödet delar på åsikterna

Om dagvårdsavgifterna får idel beröm så väcker pensionsstödspaketet för över 60-åriga långtidsarbetslösa – ”Lex Lindström” – mer blandade reaktioner.

- Jag hoppas att det här inte är en signal till arbetsgivare att man kan sätta äldre människor åt sidan. Det är humant att ge dem som varit långtidsarbetslösa i tio år möjligt att bli pensionärer istället för att vara arbetslösa. Men det är upp till var och en att bestämma. Om man vill fortsätta söka efter jobb för att kunna höja sin framtida pension måste man kunna göra det, säger Ville Niinistö.

Peter Östman, ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp, ser mer fördelar än nackdelar med pensionsstödsmodellen:

- Om det berör den grupp på 5 000 personer som varit arbetslösa i många år och har svårt att hitta sin plats på arbetsmarknaden, så ska man nog ta det som en positiv sak.

Finns det annat positivt du vill lyfta fram kring budgeten?

- Kristdemokraterna har redan länge förespråkat ett företagaravdrag, att det blir av är en positiv sak. Krispaketet till jordbruket föreslås få 50 miljoner euro. Frågan är om det kommer att dra ut till 2017, och då kan det bli lite väl sent. Men det är i alla fall bra att man noterar krisen, det borde man ha gjort redan tidigare.

Peter Östman
Bildtext Jordbrukets stödpaket viktigt, anser Peter Östman.
Bild: YLE/Andy Ödman

Åtstramningspolitiken fortsätter

Då budgeten presenterades sade finansminister Petter Orpo (Saml) att den strama ekonomiska politiken sannolikt kommer att fortsätta i ytterligare flera år. Rätt tänkt, menar Peter Östman:

- Som en helhet är det rätt utgångspunkt. Trots att man försökt hitta nya sparobjekt i budgetmanglingen ökar statsskulden med 5,5 miljarder.

SDP:s Tuula Haatainen är däremot av annan åsikt:

- Det hjälper inte att skära ned hela tiden. Det är förstås viktigt att hålla vi fast vid budgeten och förstås är läget svårt. Men arbetslöshetspolitiken är ändå viktigare.

Tuula Haatainen
Bildtext Sysselsättningspolitik viktigare än åtstraming, säger Tuula Haatainen.
Bild: www.StudioOnni.com