Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uzbekistans president i kritiskt tillstånd

Från 2016
Islam Karimov har varit Uzbekistans president sedan år 1991.
Bild: EPA MAXIM SHEMETOV/POOL

Uzbekistans president Islam Karimov är i kritiskt tillstånd, uppger landets regering i ett sällsynt uttalande om presidentens tillstånd.

Den 78-årige presidenten drabbades av en hjärnblödning under veckoslutet och togs in på intensiven. Under det senaste dygnet har hans tillstånd försämrats radikalt.

- Läkarna bedömer hans hälsa som kritisk, säger regeringen i ett pressmeddelande som publicerades i den statliga tidningen Narodnoye Slovo.

Karimov har styrt Uzbekistan sedan år 1989, först som en sovjetrepublik och sedan som diktator efter självständigheten 1991.

Hans auktoritära styre och brotten mot mänskliga rättigheter har kritiserats av omvärlden. Uzbekistan har varken yttrandefrihet eller någon opposition.

Tyst om presidentens hälsa

Regeringen tillkännagav i söndags att presidenten hade förts till sjukhus, men uppgav ingen orsak. Spekulationerna om hur ett eventuellt presidentbyte i Uzbekistan kunde gå till började genast när nyheten om Karimovs sjukdom spreds.

På måndagen skrev dottern Lola Karimova-Tilljajeva på Instagram att fadern intensivvårdas efter en hjärnblödning i lördags.

"Det är för tidigt att göra någon prognos om hans framtida tillstånd", skrev Lola Karimova-Tilljajeva.

Presidentens hälsa behandlas som en statshemlighet i Uzbekistan. Det har med jämna mellanrum ryktats om att Karimovs hälsa är dålig men det har inte bekräftats av regeringen.

Diskussion om artikeln