Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Universitet i USA ber om ursäkt för slavhandel

Från 2016
Georgetown University ligger i Washington DC.
Bild: Wikimedia Commons/ Flapane

Det anrika universitetet Georgetown University i Washington DC ber om ursäkt för att universitetet sålde slavar på 1800-talet.

Universitetets rektor lovade att ättlingar till slavarna kommer att få fördelar i antagningsprocessen till universitetet.

- Vi måste vidkänna att Georgetown University var involverat i slavhandeln. Det fanns slavar här ända tills frigörelsen år 1862, sade universitetets rektor John DeGioia under en tillställning på universitetet på torsdagen.

Ursäkten kommer efter att universitetet själv publicerade en rapport om kopplingarna till slavhandel, med fokus på en omfattande transaktion.

272 slavar såldes till plantage

År 1838 sålde Georgetown University 272 slavar för motsvarande 3 miljoner dollar i dagens valuta för att kunna betala skulder. Försäljningen ordnades av två präster ur Jesuitorden, som driver universitetet.

Bland slavarna fanns kvinnor, barn och män. De skickades från Jesuitordens plantage i delstaten Maryland till en plantage i delstaten Louisiana.

Försäljningen var en av de bäst dokumenterade i slavhandelns historia.

Georgetown University grundades på 1700-talet.
Bildtext Georgetown University grundades på 1700-talet.
Bild: Detroit Publishing Co. [Public domain], via Wikimedia Commons

En grupp professorer, studerande och geneologer vid universitetet har undersökt vad som hände med de 272 slavarna. I rapporten framkommer att familjer splittrades och att slavarna tvingades arbeta under mycket odrägliga förhållanden.

I rapporten konstaterades också att universitetets kopplingar till slavhandel var mycket mer omfattande än man ursprungligen trodde.

Många ättlingar positiva

Forskningsgruppen har lyckats spåra ättlingar till många av slavarna. Många av dem är positiva till universitetets gest att erbjuda fördelar under antagningsprocessen.

- Vi är inte intresserade av konflikt eller kompensation. Vi vill att universitetet ska vara ett föredöme för hela världen när det gäller att läka smärta och motarbeta rasismen, som bara förstör vårt samhälle, sade ättlingen Joseph Stewart under tillställningen på universitetet.

Fördelarna kommer att gälla ättlingar till alla slavar som arbetade för universitetet, inte bara dem som såldes år 1838. En del ättlingar anser att de borde få sin utbildning betald av universitetet.

Mörkt kapitel i universitetens historia

Georgetown University är långt ifrån det enda amerikanska universitet som har kopplingar till slavhandeln. I en bok från år 2013 konstaterade historikern Craig Steven Wilder att alla universitet som grundades före revolutionen utnyttjade slavar.

Historiker har hittat bevis för att Princeton Universitys åtta första rektorer ägde slavar och Harvard University Law School grundades med hjälp av pengar som hade donerats av slavhandlare. Slavar användes som arbetskraft när University of Virginia byggdes och senare drev de universitetets logi och kök.

Flera andra amerikanska universitet har under de senaste åren vidkänt sina kopplingar till slavhandel. En del har satt upp olika typer av minnesmärken medan andra har erbjudit olika typer av kompensation för ättlingarna.

Historiker anser att Georgetowns beslut att ge fördelar i antagningsprocessen är den hittills mest omfattande formen av kompensation. Det har tidigare ordnats demonstrationer på universitetet för att lyfta fram de 272 slavarnas sak.

Diskussion om artikeln