Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pojkarna från Karijärvi ger pjäs på Grand

Från 2016
Uppdaterad 05.09.2016 08:40.
Unga asylsökande på teaterevenemang i Vasa.
Bildtext Pojkarna deltog med sin föreställning i Vasa i maj.
Bild: Eva-Rita Helin

Personliga brev som en grupp av minderåriga asylsökande pojkar har skrivit hem till släkt och vänner. Det är grunden för föreställningen Kirjeitä, som ges på kulturhuset Grand i Borgå den 9 september.

På scenen finns elva pojkar som har kommit ensamma till Finland från Afghanistan.

Pojkarna kallar sig Karis Bächeha, eller pojkarna från Karijärvi.

- Det är dans, beröring, tystnad, pianomusik, flöjter och sång, berättar kulturkoordinator Tove Karlsson vid Borgå stad.

Två anställda från Röda Korset, som arbetar vid stödhemmet i Karijärvi, medverkar också. Det är Julian Turunen Forsbäck och dramainstruktören Sanna-Kaisa Hjorth, som står för manus och regi.

Pjäsen uppstod tack vare teaterevenemang

Delar av föreställningen ingick först i en kort julpjäs, som gjordes i Karijärvi. Senare har pojkarna deltagit med en längre föreställning i Teatris-evenemanget, som ordnades i Borgå i mars. Därifrån gick de vidare och representerade Östnyland vid ett nationellt teaterevenemang i Vasa i maj, där de premierades med det största stipendiet.

Föreställningen går på finska, dari och engelska, men man behöver inte förstå orden, menar Karlsson. Redan i Vasa lovordades pjäsen.

- Hela juryn i Vasa storgrät. Det var så viktigt för de här pojkarna att få vara med och uppleva det att folk gillar vad de gör och att folk berörs, säger hon.

Pojkarna har själva arbetat fram största delen av texterna. Man har också lånat dikter, sång och musik till föreställningen.

"Den är helt otrolig"

På scenen är pojkarna klädda i svart. Tre riktiga granar runt omkring dem ska föra betraktaren till Karijärviskogen.

- Jag skulle vilja att alla skulle få se den här föreställningen. Den är helt otrolig, det är en sådan laddning. De binder en så att man knappt kan förstå. Det här projektet har varit ett sätt för pojkarna att överleva, säger Karlsson.

Projektet kan kanske få en fortsättning. En teaterklubb har diskuterats.

- Vi vet inte om pojkarna får stanna i Finland än, de borde snart få besked. Men om de får stanna är tanken att de i framtiden kan samlas kring teatern också efter att de flyttat ut från Karijärvi, säger hon.

Biljetter till den enda föreställningen säljs via kulturhuset Grand. Pjäsen pågår en knapp timme och börjar klockan 19.