Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Jari Sillanpää: Energin strömmar mellan mig och publiken

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 11:15.
Jari Sillanpää uppträder i säsongspremiären av På resande not
Bildtext Jari Sillanpää uppträder i På resande not.
Bild: Parad Media

Han märker om publiken någon gång inte skulle gilla det han gör. Så väl känner Jari Sillanpää och hans fans varandra. Efter drygt tjugo års fenomenal karriär känns publiken som hans vänner. Nu gästar han säsongens första avsnitt av På resande not.

Jari Sillanpää, född i svenska Ludvika, var redan trettio år gammal då hans stora genombrott kom vid Tangomarknaden 1995. Hans debutskiva blev en riktig kioskvältare, fortfarande är den Finlands mest sålda skiva genom tiderna.

- Det känns fint. Jag följer inte med i statistiken för att se hur den ligger till på listan, men det är roligt att den fortfarande är etta. Den skivan har betytt mycket för mig och min karriär. En låt som Satulinna sjunger jag fortfarande vid varje konsert.

- Sedan säljer ju inte skivor i samma mängder längre som de gjorde då. Kanske är det därför rekordet består.

Bra kontakt med ärlig publik

Består gör också publiken. Många av fansen har följt med Jari ända sedan genombrottet.

- Min publik är härlig. Jag känner att jag kan lita på dem. Om det någon gång inte skulle kännas roligt att stå på scenen ger de mig stöd och energi.

- De senaste åren har min publik föryngrats och jag når nya människor. Jag försöker alltid få en bra kontakt med publiken och när det fungerar som bäst strömmar energin fram och tillbaka mellan oss.

Det är inte galor och priser som är det viktiga för mig som artist. Det viktiga är att människor gillar den musik jag gör och att de kommer på mina konserter.

Jari Sillanpää

En bidragande orsak till den nya, yngre publiken är skivan Rakkaudella merkitty mies som släpptes för två år sedan och där Jari tillät sig att experimentera och förnya sig.

- Texterna på skivan är väldigt noga genomtänkta och mer personliga än tidigare. Jag ville att alla ord skulle beskriva mina egna tankar och hur jag själv känner.

- Dessutom är arrangemangen annorlunda än på mina tidigare skivor. Det var spännande att se hur publiken skulle reagera. Min publik är ganska ärlig. Jag tycker mig märka om jag gör något de inte gillar. Så bra känner vi varandra vid det här laget.

- Särskilt sången Sinä ansaitset kultaa har blivit som en ny Satulinna. Aldrig tidigare har jag fått så mycket respons på en låt. Den verkar vara populär i alla åldrar och särskilt män verkar känna igen sig i orden.

Fest med 40 000 på Olympiastadion

Rakkaudella merkitty mies har belönats med såväl en platinaskiva som en statyett för bästa album i sin genre på Emma-galan.

- Det är alltid roligt att få pris men det var kanske mera speciellt när man var yngre och i början av karriären. Missförstå mig inte, det är väldigt uppmuntrande att få pris för något man gjort. Särskilt om det är publiken som röstat fram vinnaren.

- Men det är inte galor och priser som är det viktiga för mig som artist. Det viktiga är att människor gillar den musik jag gör och att de kommer på mina konserter.

Förra året strömmade publiken till då Jari Sillanpää bjöd sina fans på 50-årskonsert på Olympiastadion i Helsingfors. Nästan fyrtiotusen människor slöt upp och bjöds på födelsedagskaffe före konserten.

- Att jag skulle ge en sådan konsert och försöka fylla Olympiastadion… Det tog en stund för mig att smälta idén först. Inte minst eftersom stadion redan var bokad utan att jag var tillfrågad eller visste om det.

- När jag väl var du med idén kändes det helt rätt. Det var bara att köra på. Den konserten var underbar.

Jari Sillanpää uppträder i säsongspremiären av På resande not
Bildtext Jari Sillanpää tillsammans med På resande nots eget husband.
Bild: Parad Media

Lever i nuet

I På resande not bjuder Jari publiken på två gamla eurovisionspärlor. 2004 deltog han själv i Eurovision Song Contest och representerade Finland med It Takes 2 To Tango. I Istanbul blev det en fjortonde plats i semifinalen, vilket inte räckte för att ta sig till final. Hur mycket lockar det att ställa upp på nytt?

- Det vet jag faktiskt inte. Ibland tänder jag på det och tycker att det skulle vara en jättebra idé, ibland känns det inte lockande alls.

- Att ställa upp på nytt med en riktigt stor ballad, det skulle kunna vara något.

Alla framgångar till trots säger han sig inte planera särskilt mycket i förväg.

- Jag lever väldigt mycket i nuet och i stunden. Jag vet aldrig på förhand vad mitt nästa projekt ska bli eller vilken som är min nästa plan. Jag vet bara att det kommer, det kommer…

Intervju: Tobias Larsson

Diskussion om artikeln