Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pusher Street i Christiania rivs

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 17:44.
Invånarna river Pusher Street i Christiania.
Bildtext Rivningsarbete på fredagsmorgonen.
Bild: EPA/UFFE WENG

Invånare i den omstridda stadsdelen Christiania i Köpenhamn började självmant röja undan den öppna haschförsäljningen på fredagsmorgonen.

Invånarna river Pusher Street i Christiania.
Bild: EPA/UFFE WENG

Beslutet fattades på ett invånarmöte på torsdagskvällen efter att en av haschförsäljarna varit inblandad i skottväxling med polisen.

Den 25-åriga mannen skottskadade två poliser och en civilperson. Han dog på sjukhuset i natt.

Yle Nyheters reporter Ingemo Lindroos beskrev stämningen som lugn på eftermiddagen. Cirka 50 invånare var sysselsatta med att riva haschhandlarnas bodar och kiosker på haschgatan Pusher Street.

Video på DR:s webbplats

- Det här är det bästa som skett under de 20 år jag bott här, sade invånaren Bjørn Schwarz Fox, som är född och uppvuxen i Christiania.

Invånare river Pusher Street i Christiania.
Bild: EPA/UFFE WENG

Enligt honom är Christiania trött på att vara hela Köpenhamns haschmarknad.

- Jag är trött på att det är poliser här varje morgon och at jag ska kroppsvisiteras då jag tar mig till jobbet, sade Schwarz Fox till DR.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen hyllade genast christianiternas aktion på Twitter och uppmanade dem att hålla fast vid den nya linjen.

Cannabisförsäljning har förekommit i Christiania sedan fristaden etablerades 1971 och hela tiden varit orsak till kontroverser. Polisen har flera gånger gjort räder i Christiania men handeln har varje gång återupptagits igen.

Polisskjutningarna på onsdagen var dock en vändpunkt på många sätt för Christianiaborna, enligt Lindroos. Invånarna har aldrig tidigare slutit upp kring ett beslut om att avhysa haschbodarna.

- Det har kanske gått upp för många nu att det inte varit frågan om någon småskalig haschhandel, påpekar Lindroos.

Diskussion om artikeln