Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uzbekistans regering bekräftar: President Karimov död

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2017 09:46.
Islam Karimov har varit Uzbekistans president sedan år 1991.
Bildtext Islam Karimov styrde Uzbekistan sedan 1989.
Bild: EPA MAXIM SHEMETOV/POOL

Uzbekistans regering har bekräftat att president Islam Karimov är död efter 27 år vid makten. Det förekom länge motstridiga uppgifter om Karimovs hälsotillstånd.

Den 78-årige Karimov togs in på sjukhus för hjärnblödning i helgen. Sedan dess har Uzbekistan, där all information är hårt kontrollerad, surrat av rykten om hans död.

Men på fredag kväll meddelade regeringen att Karimov har avlidit.

Karimov begravs på lördagen i sin hemstad Samarkand. En del av stadens centrum ska ha spärrats av och gatorna rengörs.

Styrde med järnhand

Islam Karimov styrde Uzbekistan med järnhand i mer än ett kvartssekel.

Han föddes 1938, växte upp på barnhem, studerade till ingenjör, och gjorde karriär inom kommunistpartiet.

År 1989 blev han ledare för den dåvarande sovjetrepubliken Uzbekistan, och fortsatte på posten efter att landet blev självständigt två år senare.

Hans regim har anklagats för mängder av grova människorättskränkningar, som tortyr av oppositionella och utnyttjande av tvångsarbete i den viktiga bomullsindustrin.

Kritiken mot Karimovs regim tilltog år 2005, då hundratals protesterande sköts ihjäl av polis i staden Andijan. Regimen viftade bort anklagelserna och hävdade att det handlade om att slå tillbaka muslimsk extremism.

Den uzbekiske ledaren förstod att utnyttja landets läge, och spela ut Ryssland, Kina och västmakterna mot varandra. Han besöktes under det senaste året av både den ryske presidenten Vladimir Putin och USA:s utrikesminister John Kerry.

Diskussion om artikeln