Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya chefredaktörer på Östnyland och HBL

Från 2016
Uppdaterad 03.09.2016 00:02.
Tidningarna Östnyland, Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.
Bild: Patrick Holmström

KSF Medias tidningar får nya chefredaktörer. Susanna Ilmoni blir chefredaktör på Hufvudstadsbladet, Helén Kurri på Östnyland medan Marina Holmberg fortsätter på Västra Nyland.

- Jag vill leda HBL mot ett öppnare håll och framförallt tala mera om journalistik och samhällsfrågor, säger Susanna Ilmoni.

Hon anser att diskussionen bör breddas från att handla om ”papper och vara ganska aggressiv”, till att handla om journalistikens kärnverksamhet och de riktigt stora frågorna.

- Det handlar om samhällsklimatet och vad vi vill stå för och leva för i det här landet, säger Ilmoni.

Hon vill också jobba för nya sätt att vara relevant för unga och samt modeller för att möta en eventuellt minskande vilja att betala för innehåll.

HBL:s chefredaktör hittills Tommy Westerlund blir ledarskribent på tidningen.

Dröm om öppet tidningscafé

Kurri på Östnyland vill, tillsammans med sin redaktion, göra en tidning med aktiv lokal debatt, god journalistik och låg tröskel gentemot läsarna.

– Min dröm är att kunna flytta redaktionen riktigt centralt i gatunivå. Vi kunde ha ett tidningskafé, ett svenskt rum mitt i Borgå och önska läsarna välkomna in, säger Kurri i Östnyland.

Kurri säger till Svenska Yle att hon vill lyfta fram nejdens människor och platser.

Holmberg säger att redaktionen på Västra Nyland nu får vänja sig vid ett nytt sätt att jobba då tidningen börjar utkomma på papper bara två dagar i veckan.

- Trenden är att papperstidningens upplaga minskar år för år och då måste vi reagera, säger Holmberg i VN.

Lokaltidningen utkommer tisdagar och fredagar

Tidningen Västra Nyland blir tvådagarstidning den andra december. Då ska tidningen komma ut på tisdagar och fredagar. Samma gäller även tidningen Östnyland.

En årsprenumeration på Västra Nyland och Östnyland kommer då att kosta 149 euro. Nu kostar en femdagarsprenumeration 290 euro per år.

Hangötidningen kommer att fortsätta komma ut en dag i veckan.

Sex journalister har sagts upp vid redaktionen i Ekenäs. I framtiden kommer det att finnas 7,5 årsverken vid Västra Nyland.

KSF Media ägs av Konstsamfundet och driver tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Hangötidningen och Loviisan Sanomat. Susanna Ilmoni är ansvarig utgivare för alla.

Artikeln uppdaterad 2.9.2016 kl 18:40 med Susanna Ilmonis uttalande till Svenska Yle.
Artikeln uppdaterad 2.9.2016 kl 18:46 med länk till Svenska Yles intervju med Helén Kurri.