Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jani Haavisto drar upp 70 gäddor på en fiskekväll

Från 2016
Uppdaterad 05.09.2016 08:49.
Jani Haavisto i en båt med en stor gädda i famnen.
Bildtext Jani Haavisto siktar in sig främst på gäddor.
Bild: Jani Haavisto

Naturen är det nya innestället. Den hjälper oss att stressa av i vardagen och ett sätt att uppleva hela härligheten är genom fiske. Vasabon Jani Haavisto är en riktig entusiast och fiskar minst 150 dagar om året.

Vasabon Jani Haavisto både jobbar med fiske och fiskar på fritiden. Han började fiska redan när han var sex år gammal, men intresset växte sig större i tonåren. Det har han kanske en speciell gädda att tacka för.

- Jag var 16 år gammal och sommarjobbade i en kiosk på natten. Klockan var väl fem på morgonen när jag cyklade över Brändöbron och stannade där för att fiska, berättar Jani.

Jani drog upp sin då största gädda hittills. Sju eller åtta kilo kommer han ihåg att den var, men det fanns ett problem. Han ville inte ta hem den och batteriet i telefonen var slut så han kunde inte ta ett foto.

- Jag blev fly förbannad eftersom jag inte kunde bevisa att det faktiskt hänt. Men det var något som föddes inom mig då och intresset väcktes.

Jani Haavisto framför sin bil med ett fiskespö.
Bildtext Jani Haavistos bil är vanligtvis proppfull med fiskeredskap.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hur gick det med vännerna då - trodde de på honom när han berättade sin fiskehistoria? Nja, det tog kanske lite övertalning från Janis sida.

- Det är något vi skrattar åt än i dag. Som tur är har jag fått ännu större fiskar efteråt, så kanske jag bevisat mig lite på den fronten i alla fall.

Var tvungen att fiskepausa

Jani fiskar året om. Spinnfiske är det som ligger närmast hjärtat men han sysslar också med flugfiske. På vintern blir det pilkfiske och även annan sorts isfiske. Trots att Jani älskar sin hobby har det faktiskt blivit lite för mycket någon gång.

- I våras hade jag ett två månaders pass där jag fiskade 45 dagar i sträck och då började det nog smaka trä där efter ett tag. Då tog jag en paus på lite över en månad.

Efter en månad började han försiktigt fiska igen och nu är det precis lika kul som det alltid varit.

- Just nu är det jätteroligt för på hösten kommer det mycket fisk, och stor fisk, så nu njuter jag.

Släpper tillbaka fisken han fångat

Jani sysslar mest med sportfiske där han släpper tillbaka den fisk han drar upp, men han tycker alla ska få fiska på sitt eget sätt, så länge man gör det med vett och någon slags respekt för naturen.

- Jag bedriver catch and release-fiske på grund av att jag emellanåt kan få så otroliga mängder fisk att det är fullständigt omöjligt att bära hem, dela ut eller äta upp den.

När Jani pratar om stora mängder fisk, så är det verkligen stora mängder. Förra veckan fiskade han en dag upp 70 gäddor. Veckan före det drog han och hans kompisar upp 110 gäddor på en dag. Det är kanske mer gäddor än en ickefiskande typ sett i hela sitt liv.

Glöm inte fiskevårdsavgiften

Jani har ändå en grundregel: ifall fisken är ordentligt skadad så avlivar han den. Fisken har vissa delar som är ganska känsliga, till exempel gälbågarna med vilka de tar upp syre ur vattnet, så ifall kroken hakat fast sig och orsakat en ordentlig blödning tar han hem fisken och tillagar den. Eller så ger han bort den.

- Så hundraprocentigt catch and release-fiske tycker jag inte är ekologiskt smart. Jag vill inte lägga tillbaka fiskar som jag vet inte kommer att klara sig.

Vad är det då för vits med att fiska om man inte gör det för att få mat? Jani berättar att sportfiskarens mål ofta handlar om att få så många och så stora fiskar som möjligt.

- Men nog handlar mycket också om att få vara ute i naturen. Jag tror människan har en undermedveten drift att jaga. Det är något vi gjort i tusentals år.

Gammelgäddan lurar INTE i vassen

Var ska du fiska för att få tag på den där gammelgäddan? Ett vanligt tips är vassen, och det stämmer till viss del.

- Jag tycker att de mindre gäddorna brukar lura i vassen, men ska du ha den riktiga gammelgäddan ska du glömma vassen. Istället ska du vända dig 180 grader utåt och kasta mitt i potten där det kanske är tre meter djupt. Där ligger de oftast inne i något abborrgräs, säger Jani.

Tips för nybörjarfiskaren

  • Snacka med någon som ofta fiskar, för de har information om var det lönar sig att fiska och vilken utrustning du behöver.
  • Fiska så mycket som möjligt och bli inte bitter om det inte nappar de första gångerna. Det är tålamod som gäller.
  • Det finns inga dåliga fiskeväder - det nappar fastän det stormar och regnar, så bli inte på soffan. "Jag har aldrig fått en fisk när jag legat hemma på soffan" säger Jani Haavisto.
  • Om du vill vara fångstsäker och inte är så noggrann med vad du drar upp, så satsa på att meta. Det är en fiskemetod som nästan alltid bidrar till någon sorts fisk.

Jani är också med och ordnar fisketävlingar. Förut tog de tävlande alltid upp all fisk som nappade, sedan vägdes den och så utsåg man en vinnare. Men intresset för tävlingarna dalade. 2013 beslöt sig Jani och hans fiskekollegor för att ändra på reglerna. Istället för att ta upp all fisk skulle den, efter att man mätt den, slängas tillbaka i vattnet. Deltagarantalet nästan mer än fördubblades. Nu har också medelåldern på fiskarna sjunkit från cirka 40 till 25 år. Jani tror att det delvis är catch and release-fiskets förtjänst. Unga i dag vill hellre fiska på det sättet.

- Det är svårt att säga vad det ökade intresset beror på. Jag tror att människan alltid har ett behov av att komma ut i naturen. Det är den bästa terapin som finns, säger han.

Jani tycker också att fisket fått lite mer synlighet i media under den senaste tiden. När Jani själv började fiska var det inte många som hade samma hobby som honom, men nu ser han till och med åttaåriga killar som köper utrustning för dyra pengar eftersom de sett någon stor profil på Youtube som använder just det märket.

Åttaåriga killar alltså, men ytterst få åttaåriga flickor – och inte så många äldre flickor eller kvinnor heller.

- Vi försöker hela tiden få med mera kvinnor, men det är inte något som någon kan tvinga fram. Det kommer med tiden. Om de känner för att börja så är de välkomna. Det finns ingen orsak till varför inte en kvinna skulle kunna fiska, säger Jani.

Kan bli hur dyrt som helst

Är då fiske en dyr hobby? Jani säger att det beror på vem man frågar och att det inte alls måste vara så dyrt.

- Du kan börja med riktigt förmånliga set, eller en 50 euros spörulle och några drag för fem euro styck. Du kan också meta och få upp abborre, mört, sarv, id och färna med ett spö som kostar fem euro och ett flöte för 50 cent.

Jani berättar att det går att bedriva fiske på många olika ekonomiska nivåer.

- När man verkligen vill satsa så snackar vi inte bara om fiskeutrustning utan också om båt, trailer, bil som ska dra trailern och så vidare, så nog kan du få några tiotal tusen euro att gå på den här utrustningen, men det är inget som behövs. Bara om man vill.

Jani Haavisto på en båt med en abborre.
Bildtext Jani Haavisto fångar också en och annan abborre som får åka ner i stekpannan. Men hur det är med tillagningskunskaperna egentligen?
Bild: Jani Haavisto

Själv har Jani en hel del utrusning, men så jobbar han ju också i en fiskeaffär. Han försöker ändå att inte samla på sig allt för mycket, och säljer hellre bort ett gammalt spö än låter det ligga hemma och samla damm.

Jani samlar inte på fisken heller och släpper tillbaka det mesta av det han fångar, men ibland får någon abborre eller gädda ändå åka med honom hem. Vi tänker oss att Jani ju måste vara en mästare på fiskrätter?

- Jag är inte bra, men jag kan. Jag kan nöja mig själv men knappast skulle jag få jobba som restaurangkock, säger han.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln