Stekta gröna tomater
Publicerad 07.09.2016 10:37.
Uppdaterad 21.02.2022 12:45.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Satsa på lokalt odlade tomater med kort transportsträcka för att få ut det bästa i smakväg av dina tomater. Här har vi använt oxhjärta tomater med grovt räfflad utsida, men det finns en mängd utsökta sorter. Så se till att fråga efter olika tomater hos din grönsakshandlare.
Stekta gröna tomater
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 4 st gröna oxhjärta tomater
- 1 kruka dragon
- 1 röd chili
- 2 deciliter (dl) rivet dagsgammalt bröd
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- smör
- olivolja
Instruktioner
Riv brödet grovt på rivjärn.
Skär bort topp och botten på tomaterna, snitta sidan in mot mitten och fyll med skivad chili och dragon. Salta båda sidorna.
Doppa undersidan av tomaterna i bröd och stek i olja med brödsidan neråt. När brödet är gyllenbrunt och frasigt, vänd tomaterna, lägg i en klick smör och krossade vitlöksklyftor.
Baka klart i ugn 4-5 minuter i 175c.
Läs också
Relaterat till programmet
-
-
Grön tomat – en härlig höstfrukt
8.9.2016 -
Färga garn med växter
8.9.2016 -
Batikmönstrade vindsockor
8.9.2016
Diskussion om artikeln