Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Stekta gröna tomater

Uppdaterad 21.02.2022 12:45.
Stekta gröna tomater
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Satsa på lokalt odlade tomater med kort transportsträcka för att få ut det bästa i smakväg av dina tomater. Här har vi använt oxhjärta tomater med grovt räfflad utsida, men det finns en mängd utsökta sorter. Så se till att fråga efter olika tomater hos din grönsakshandlare.

Stekta gröna tomater

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 4 st gröna oxhjärta tomater
  • 1 kruka dragon
  • 1 röd chili
  • 2 deciliter (dl) rivet dagsgammalt bröd
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • olivolja

Instruktioner

Riv brödet grovt på rivjärn.

Skär bort topp och botten på tomaterna, snitta sidan in mot mitten och fyll med skivad chili och dragon. Salta båda sidorna.

Doppa undersidan av tomaterna i bröd och stek i olja med brödsidan neråt. När brödet är gyllenbrunt och frasigt, vänd tomaterna, lägg i en klick smör och krossade vitlöksklyftor.

Baka klart i ugn 4-5 minuter i 175c.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln