Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Studerande! Så påverkas du av statsbudgeten

Från 2016
Uppdaterad 02.09.2016 17:12.
Pengar i krukor
Bild: Flickr/Images money

Regeringen har nu bestämt hur de vill använda Finlands pengar nästa år och budgetförslaget påverkar också studerande. Studiepenningen kommer nämligen att sjunka, samtidigt som bostadsbidraget kommer att bli större - eller i varje fall för vissa studerande. X3M har tagit reda på vilka studerande som vinner och blir rikare och vilka som förlorar och blir fattigare.

Studiepenningen minskar

Studiepenningen kommer att minska med 50-80 euro i månaden. Också i framtiden kommer studerande att få studiepengen nio månader om året och inkomstgränserna kommer också att finnas kvar.

Som studerande får du alltså inte jobba hur mycket som helst när du lyfter studiepenning. Det vill säga allt kommer vara som förr, förutom att du får lite mindre pengar än tidigare.

Bostadsbidraget blir större - för vissa

Vad gäller bostadsstöd får studerande i dag ett bostadstillägg och maximibeloppet är 201,70 euro i månaden. Det här bostadstillägget får alla nio månader om året och summan är samma för alla oavsett var du bor eller vad du förtjänar.

Det här bostadstillägget ska nu slopas och studerande ska i framtiden få ett allmänt bostadsbidrag. Det här är inget nytt bidrag, till exempel lågavlönade och arbetslösa får också det här stödet.

Med det allmänna bostadsbidraget är det möjligt för studerande att få mycket mer pengar än tidigare. Du kan få 300 euro, i bästa fall 400 euro i månaden i bostadsbidrag.

Dessutom får alla studerande det allmänna bostadsbidraget 12 månader om året, det vill säga också under sommaren då du inte studerar.

Men hur stort bostadsbidrag du får påverkas av hela hushållets inkomster. Om du till exempel bor med en pojkvän, flickvän eller kompis och ni delar hyreskontrakt påverkar också deras inkomster hur mycket du får i bostadsbidrag.

Mer papperskrig

Det vill säga inte bara studiepenningen kommer att vara inkomstrelaterad i framtiden, utan också bostadsbidraget. I framtiden kommer du dessutom att bli tvungen att meddela Folkpensionsanstalten hur mycket du tror att du kommer att förtjäna de följande 12 månaderna.

Om du sedan tjänar mer än vad du hade beräknat minskar ditt bostadsbidrag - och om du tjänar mindre ökar ditt bostadsbidrag.

Vad gäller studiepenningen kommer allt att vara som förr. Du kommer inte att behöva beräkna dina inkomster för studiepenningen. Så länge du inte överskrider FPA:s inkomstgräns - och om du gör det betalar tillbaka till FPA - är du på säkert vatten.

Två inkomstgränser

Det här betyder ändå att du kommer att ha två inkomstgränser att hålla koll på i framtiden, men enligt FPA kommer beloppen för hur mycket du får tjäna ändå att vara ungefär lika stora vad gäller studiepenningen och bostadsbidraget.

Det finns ändå ett undantag; finländska studerande som studerar utomlands kommer också i framtiden att få det nuvarande bostadstillägget på max 200 euro om året. Det allmänna bostadsbidraget betalas nämligen endast ut i Finland.

Men om du studerar utomlands har du möjlighet att få dubbelt bostadsbidrag, både den 200 euron du får utomlands och det allmänna bostadsbidraget i Finland. Men då måste din lägenhet i Finland stå tom under de tre månader du är borta, så det är kanske inte så lönsamt.

Vem vinner och vem förlorar?

Vinnaren - Studerande som bor ensam och jobbar lite

Du som vinner allra mest i och med det allmänna bostadsbidraget är du som bor ensam i en lägenhet i en stad där hyrorna är ganska höga. Du jobbar lite, men inte så mycket att du överskrider FPA:s inkomstgränser.

Precis som alla andra får du 50-80 euro mindre än tidigare i studiepeng varje månad (i nio månader), men du kan till och med få 200 euro mer i bostadsbidrag (i 12 månader).

Det här betyder ungefär 600 euro mindre i studiepenning per år men hela 2000 euro mer i bostadsbidrag per år.

Förloraren - Ett par eller kompisar som bor tillsammans där ena studerar och andra jobbar

Det här är de studerande som förlorar allra mest på det allmänna bostadsbidraget. Om du till exempel studerar och har en partner eller kompis som jobbar heltid och som du delar lägenhet och hyreskontrakt med - kan du förlora så gott som hela ditt bostadsbidrag.

Däremellan finns det ju kompisar som bor i kollektiv med skilda hyreskontrakt och kompisar eller par som bor tillsammans, delar hyreskontrakt, studerar och jobbar lite. Vad gäller er kan ni få lika mycket pengar eller till och med mer än den studerande som bor ensam. Det beror förstås på vad er hyra är och hur mycket ni förtjänar.

Varför vill regeringen göra de här ändringarna?

Regeringen säger att de för en gångs skull inte vill spara utan de vill ge samma stöd till studerande som andra låginkomsttagare. Enligt både regeringen och FPA är 201,70 euro, som är maximibeloppet för boende per månad i dag, en skrattretande summa som inte räcker någon vart.

Tanken med ändringen är att hjälpa dem som verkligen är i behov av ekonomisk hjälp och då kommer förstås en del som kanske inte är i lika stort behov av hjälp att förlora.

Låna mera pengar

Regeringen vill också höja på studielånen och inkomstgränserna. Dessutom vill de sänka straffavgiften, som man måste betala då man tjänat för mycket, från 15 till 7 procent.

Tills vidare handlar det här om regeringens förslag för nästa års budget. Det slutgiltiga beslutet om studiestödet och alla andra förslag fattas i slutet av året. Om förslagen vad gäller studiestöd blir verklighet kommer de nya lagarna att gälla från och med 1.8.2017.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln