Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors inte redo att begrava Guggenheim

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 15:29.
Guggenheimtomten
Bildtext Guggenheimstiftelsen har en tomtreservation på Södra kajen i Helsingfors.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Finansieringen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors rymdes inte med i regeringens budgetförhandlingar. Det är ändå för tidigt att helt slopa projektet, säger biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen.

Helsingfors stad kan inte gå vidare med Guggenheimplanerna så länge beslut om statlig finansiering för projektet saknas. Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonens (Saml) förslag om att staten skulle bidra till museet med 40 miljoner euro uteblev ändå från regeringens budgetförhandlingar.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen, är detta sista spiken i kistan för Guggenheim?

- Från Helsingfors synvinkel har vi tid att vänta. Vi har inte slagit fast någon tidsgräns för när de olika parterna ska komma med sina ståndpunkter. Beslut behöver inte fattas här och nu. Tomtreservationen, till exempel, är i kraft till årsskiftet och för tillfället finns det inga konkurrerande planer för området.

Nu borde vi tillsammans med de olika parterna i lugn och ro utreda vilka alternativ som återstår.

― biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen

Är inte detta ett ganska tydligt budskap om att statlig finansiering inte är på kommande, åtminstone inte med regeringens nuvarande sammansättning?

- Jag är inte rätt person att svara för regeringens del. Jag tror att stiftelsen för Guggenheim i Helsingfors, som lett förhandlingarna om finansieringen, kan belysa detta. Vi kommer naturligtvis att föra en preciserande diskussion med staten, det har vi inte ännu gjort. Nu borde vi tillsammans med de olika parterna i lugn och ro utreda om några alternativ återstår.

Ritva Viljanen
Bildtext Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen ansvarar för bildningsväsendet i Helsingfors.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

I sin nuvarande form har projektet inte fått medhåll. Har ni någon helt ny plan?

- Det kan jag inte ta ställning till. Det är stiftelsen som i förhandlingarna ansvarar för helhetsfinansieringen. Vi är inte ens så långt att finansieringsplanen i sin helhet skulle ha kunna behandlas.

Tror du personligen att museet kommer att bli av?

- Det har jag svårt att ta ställning till. För tillfället har jag inte tillräckligt med information för att komma med en bra gissning.

Katriina Kettunen / Yle Helsinki

Diskussion om artikeln