Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berg: KSF får plattare organisation – samarbete med Sverige om utrikesmaterial

Från 2016
Uppdaterad 03.09.2016 11:22.
Jens Berg är vd för KSF Media.
Bildtext Jens Berg, vd för KSF Media, säger att kurvorna pekar uppåt för bolagets digitala produkter.
Bild: Foto: Marcus Rosenlund

KSF Medias ledning har varit tyst sedan det blev klart att omkring femtio anställda får gå. Nu berättar Jens Berg att KSF vill ha en mer operativ redaktionsstruktur och planerar samarbeta med mediehus i Sverige för nordiskt och globalt material.

KSF Medias vd Jens Berg berättar för Svenska Yles nyhetsmagasin Aktuellt 17 att målet med bolagets kritiserade uppsägningar är att förenkla redaktionsstrukturen.

Sammanlagt tvingas 50 personer, närmare 20 journalister, lämna bolaget. Däribland finns kända journalistprofiler, kulturredaktörer och utrikesredaktörer.

- Vi har haft ett jättekomplicerat system på redaktionerna med fyra lager av utgivare. Det har lett till en osäkerhet och otydlighet i utgivningen och det har återspeglat sig internt och i läsarnas ögon, delvis, säger Berg.

Mer operativt, mindre komplicerat och mer raka rör

― Jens Berg

KSF Medias tidningar får nu en gemensam ansvarig utgivare som samtidigt är chefredaktör för Hufvudstadsbladet. HBL:s tidigare ansvariga utgivare Susanna Ilmoni har valts till uppdraget. HBL:s tidigare chefredaktör Tommy Westerlund blir ledarskribent.

Redaktionerna för Västra Nyland och Östnyland leds av var sin chefredaktör som samtidigt fungerar som nyhetschef.

- Det är mer operativt, mindre komplicerat och mer raka rör. Det är det vi vill med det här.

En person läser Västra Nyland på en pekplatta.
Bildtext Tidningarna Östnyland och Västra Nyland kommer i fortsättningen ut sju dagar i veckan digitalt.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det är framförallt distributionen av papperstidningar som är svindyr

― Jens Berg

Det är tufft ställt för flera tidningshus. Berg betonar att alla traditionella tidningshus i Finland blöder.

- Det är framförallt distributionen av papperstidningar som är svindyr och tar en allt större del av kakan som vi får in på prenumeration och annonser, säger Berg.

Ljusare för KSF Medias digitala produkter

- Det går ganska bra för oss digitalt just nu. Kurvorna pekar uppåt, allt fler köper appen och det finns ett hopp för oss. Men det betyder att vi måste jobba på ett annat sätt i och med att vi är betydligt färre som är kvar på lönelistorna här på KSF.

KSF fortsätter att satsa på det digitala. Bolaget lägger ner sitt eget tryckeri och börjar köpa trycktjänster.

Nedskärningarna som drabbar de flesta avdelningar drabbar inte den digitala utvecklingen som prioriteras som ett satsningsområde.

Tillbaka till lokala lokaltidningar

Kulturredaktör Camilla Lindberg är uppsagd från sin tjänst vid tidningen Västra Nyland.
Bildtext Beskedet att Västra Nylands kulturredaktör Camilla Lindberg förlorar sitt jobb har väckt en våg av kritik.
Bild: Yle/Monica Slotte

Västra Nyland och Östnyland kommer att bli renodlat lokala och regionala igen, så som de var innan en förändring för några år sedan.

- Det är ju både positiva nyheter och negativa nyheter för våra läsare. De flesta upplever att det är positivt att Västra Nyland och Östnyland blir lokala igen men negativt att de kommer ut färre gånger på papper, säger Jens Berg.

Tidningarna kommer att komma ut sju dagar i veckan digitalt och två dagar i veckan på papper.

Läsare och föreningar ska producera material

- För HBL-läsare kommer skillnaden att vara marginell. Profilen och utgivningstakten kommer att vara den samma, men vi kommer att producera innehållet på ett annat sätt, säger Berg.

Men om ni sparkar både kulturredaktörer, utrikesredaktörer och reportrar i allmänhet – det måste ju betyda att det finns färre saker att läsa?

Vi kommer att köpa mera, samarbeta mera

― Jens Berg

- Jag skulle prioritera att vi har alla medarbetare kvar. Men, om vi inte har råd med det, måste vi fundera på hur vi kan producera innehållet. Vi kommer att köpa mera, samarbeta mera med frilansare, produktionsbolag och andra mediebolag i Sverige. Där kommer vi att samarbeta kring en Nordenbevakning och kring det globala.

- När det gäller lokalnivå kommer vi att jobba mer med frilansare och mer med material som kommer från användare och föreningar. Vi kommer ingalunda att avstå från kulturbevakningen i Västra Nyland, säger Berg.

Han påpekar att mindre pengar betyder att man måste anpassa sättet att producera innehåll och journalistik på.

Diskussion om artikeln