Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Halsti vill få Kosovo att koka över – ”psykning en del av fotbollen”

Från 2016
Markus Halsti försöker markera Kevin Volland.
Bildtext Finland har mött flera storlag under uppladdningen till kvalet, som Kevin Vollands Tyskland.
Bild: imago/Jan Huebner/ All Over Press

Finlands första prövning i VM-kvalet blir hemmamatchen mot Kosovo på måndag. Det gäller att hålla huvudet kallt och psyka motståndaren om chansen finns, menar Markus Halsti. Om man får motståndaren att koka över är det ingen dum sak, säger han till Yle Sporten.

På måndag gäller det för Finland, på allvar.

Precis som Paulus Arajuuri tycker Halsti att Finland är väl förberett inför kvalpremiären, trots att det gått motigt i träningsmatcherna under året.

– Vi har spelat mot tufft motstånd och fått de svar vi velat få, speciellt i defensiven. Träningsmatcherna har enat oss som lag, säger Midtjyllandspelaren Halsti, som ändå betonar att Kosovo inte är ett lag som Tyskland, Belgien eller Italien.

Finlands ställs mot en oberäknelig motståndare, som sent fick klartecken att kvala. Halsti förväntar sig att ett tekniskt skickligt lag, som ger precis allt i varje närkamp. Spelarna kommer att tända till i nationens första tävlingsmatch.

– Det blir en tuff kamp, som alltid, men extra, extra mycket nu. Vi måste satsa 110 procent och gå på varje boll, säger Halsti.

Halsti betonar vikten av att ha is i hatten ute på planen i Åbo. Samtidigt kan Finland gärna försöka reta upp Kosovos spelare. Landslagen i Balkanregionen har rykte om sig att vara hetlevrade. Det kan Finland utnyttja.

– Vi kan vända det lite och försöka få dom att koka över. Man vet aldrig, psykningen är en del av fotbollen. Om man får motståndaren att koka över är det ingen dum sak. Vi får se. Spelarna vill ju visa till tränaren och hemlandet att de kan spela och det är deras första landskamp.

”Härliga matcher” har förberett Finland

Paulus Arajuuri beskriver drabbningarna mot Italien, Belgien och Tyskland som ”härliga matcher”.

– Vi har verkligen fått tuffa utmaningar. Men det är en helt annan typ av match mot Kosovo. Då står det tre poäng på spel.

Finland inleder VM-kvalet mot Kosovo i Åbo på måndag klockan 21.45. Matchen visas direkt med svenskspråkigt referat på TV2 och Arenan.

Kvalschemat 2016:

Finland–Kosovo 5.9 (Åbo)
Island–Finland 6.10
Finland–Kroatien 9.10 (Tammerfors)
Ukraina–Finland 12.11

Finland träningsmatcher år 2016:

Sverige–Finland 3–0 (spelades i Abu Dhabi)
Finland–Island 0–1 (spelades i Abu Dhabi)
Polen–Finland 5–0
Norge–Finland 2–0
Belgien–Finland 1–1
Italien–Finland 2–0
Tyskland–Finland 2–0

Finlands kvalgrupp:

Kroatien, Kosovo, Island, Ukraina, Turkiet

Diskussion om artikeln