Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nytt liv, ny stad: Har du allt under kontroll i din lägenhet?

Från 2016
Uppdaterad 04.09.2016 09:26.
Ett brunt bord med rutig duk och två stolar bredvid. I förgrunden en vit fotölj med en mönstrad kudde.
Bildtext Det är du som ansvarar för lägenheten du bor i.
Bild: Yle/Edit Lindblad

Det är höst igen och många återvänder till sin studiestad. Det kan löna sig att kolla igenom X3M Veckosluts lista. Här hittar du några enkla tips på vad du ska ha koll på i din lägenhet. När bytte du senast batterier i din brandvarnare?

1. Flyttanmälan

Då du flyttar måste du anmäla detta till staten. Lättast gör du det på posten. Då kan du direkt anmäla till magistraten också. Meddela sedan disponenten i ditt hus att du har flyttat in så får du ditt namn på dörren. Telefonnumret brukar finnas i hyresavtalet eller på väggen vid husets ytterdörr. Om du inte är intresserad av reklam lönar det sig att sätta upp en "Ingen reklam, tack" skylt.

2. Brandvarnare

Alla lägenheter måste ha en brandvarnare. Det är oftast på ditt ansvar att se till att det finns en brandvarnare i lägenheten. Brandvarnaren ska också ha fungerande batterier, så kom ihåg att byta dem med jämna mellanrum.

3. Elavtal

Tänk ekologiskt och ekonomiskt. Det du förbrukar betalar du för. Stäng onödiga lampor, dra ut telefonladdaren och stäng av TV:n om du inte tittar aktivt.

4. Reservnyckel

Välj en pålitlig vän som bor på gångavstånd från dig. Ge din reservnyckel åt hen. Det kommer att komma en dag då du låser ut dig.

5. Möbler

Då du hittat din bostad är det dags att fylla den med möbler. Detta är dyrt. Använd dig av second hand butiker. Då man köper second hand kan det krävas tålamod. Har du det kan du hitta fina möbler för en billig peng.

6. Hemförsäkring

De flesta hyresavtal kräver en hemförsäkring. Den räddar dig senast då du tror att allt hopp är ute. Vi rekommenderar varmt att ha ditt hem försäkrat.

Ta hand om din lägenhet

Din lägenhet är ditt hem. Det är ändå viktigt att komma ihåg att de ska bo någon annan där efter dig. Ta hänsyn till det då du skruvar upp tavlor på väggarna.
Alla hyresavtal ser förstås olika ut så de kan hända att någon av punkterna inte berör din lägenhet. Ha en fin start på hösten i din säkra och ekologiska lägenhet.

Vi har uppdaterat informationen om hemförsäkring.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln