Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks utmanade på allvar – men Champions League-drömmen dog

Från 2016
Nico Rönnberg från Cocks.
Bildtext Nico Rönnberg hörde till spelarna i Cocks som lyckades i kvalmatchen.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Den stenhårda vägen till handbollens Champions League blev för tuff för regerande finländska mästaren Cocks. Slovenska RK Gorenje Velenje fick slita och svettas, men vann till slut den första kvalmatchen i Slovakien med 28–25.

Efter sejourer i Challenge Cup och EHF Cup hade Cocks siktet inställt på handbollens finrum i höst. Vägen till Champions League är minst sagt snårig, med högklassiga kvalmotståndare till höger och vänster.

Den första prövningen blev RK Gorenje Velenje, ett lag som tagit sig in bland de 16 bästa i CL två gånger de senaste fyra åren. Laget är antagligen största favorit i kvalgruppen, som består av fyra lag.

Kvaldebutanten Cocks slog från underläge och gjorde det bra i kvalet i Slovakien. I halvtid ledde Velenje bara med två bollar.

Jämsides i andra halvlek

Efter pausvilan lyckades Cocks hålla siffrorna jämna. Teemu Tamminen satte in 20–20 åtta minuter in i den andra halvleken och slovenerna fick leta fram en ny växel för att dra ifrån.

Då Velenje satte in 25–22 med nio minuter kvar att spela klarade Cocks inte av att hämta upp försprånget en gång till. Segermarginalen för Velenje blev till slut tre mål.

Cocks fortsätter kvalmatcherna på söndag mot förloraren i matchen mellan Tatran Presov och Red Boys Differdange. Matchen på söndag börjar klockan 14.30.

Riihimäkilaget får sätta upp en ny målsättning: EHF Cup i stället för Champions League.

– Cocks kan vara stolt över sin debut i CL-kvalet, skriver Champions Leagues Twitterkonto.

Resultat:

RF Gorenje Valenje–Cocks 28–25 (16–14)