Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska världsettan i diskus hejar på Finland i ishockey – ”Älskar finsk råhumor”

Från 2016
Daniel Ståhl, Sverigekampen 2015.
Bildtext Daniel Ståhl är svensk men har starka band till mammas hemland Finland.
Bild: Henrik Isaksson / IBL

Daniel Ståhl är inte bara världsetta i diskuskastning, han är också halvfinne. Med halva släkten i Åbo besöker han sitt andra hemland regelbundet – och han hyllar bastukulturen, karelska piroger och svart korv.

Han vann både tävlingen och publikens sympatier i Tammerfors. Daniel Ståhl tog planenligt hem herrarnas diskus i Sverigekampen och bjöd på kommentarer på flytande finska i stadionintervjun efteråt.

Orsaken är enkel. Ståhl, som förra helgen steg upp som världsetta med resultatet 68,72, har en finländsk mamma i Taina Laakso, själv FM-medaljör i kula på 1970-talet.

– Det är ju lite speciellt att tävla i Finnkampen för mig då jag har en massa släktingar här, och jag gillar verkligen Finland, det gör jag, säger Ståhl till Yle Sporten efter 65,46 och inkasserad landskampsseger.

– Jag ska till Finland igen om några veckor, jag har min mormor och halva släkten kvar i Åbo, så det blir kul att träffa alla släktingar och puhua vähän Turun murretta, byter svensken om till finska för en stund.

Bastu varje onsdag och lördag

Ståhl är tack vare Åbokopplingen en TPS-supporter och när Finland och Sverige möts i ishockeyrinken viftar Ståhl med den blåvita flaggan.

– Jag är ju född och uppvuxen i Sverige, så visst är jag svensk. Men jag kan ju språket och älskar finsk råhumor och mustamakkara och karjalanpiirakat och munavoita och allt möjligt, räknar diskusstjärnan upp.

– Och bastukulturen är också viktigt, alltid bastu på onsdag och lördagar. Men jag känner mig som svensk i vardagen, det är bara i tävlingar jag plockar fram den finska sisun.

Ska kasta i 15 år till

Daniel Ståhl, 24, var femma såväl i VM i Peking förra året som i EM i Amsterdam i juli, men i OS misslyckades svensken och föll ut redan i kvalet. Därmed smakade världsårsbästat i SM i Sollentuna förra veckoslutet ännu bättre.

– Jag hade inte väntat mig ett så bra resultat, jag tänkte bara på att kasta långt och få lite revansch för OS. Det gick ju inte så bra i Rio, konstaterar Ståhl.

Hur mycket motivation och tro ger världsårsbästat inför fortsättningen?

– Visst ger det men det är många år av hård träning kvar. Jag vill kasta ännu längre och för det behövs det mera träning och man måste hålla sig frisk, listar Ståhl. Men jag ska hålla på i 15 år till, så det är ingen stress, jag tar ett år i taget.

Sverige tog en trippelseger i herrarnas diskus. Vasa IS Frantz Kruger, som gjorde en kortvarig comeback i sommar, var bästa finländare med årsbästat 59,25.

Diskus, herrar

1. Daniel Ståhl SWE 65,46
2. Axel Härstedt SWE 62,11
3. Niklas Arrhenius 61,55
4. Frantz Kruger FIN 59,25 SB
5. Pyry Niskala FIN 57,97
6. Oskari Perälampi FIN 51,92

Poäng: 6–16

Diskussion om artikeln