Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karin Storbacka slutar nästa år: ”Nu ska jag bara ha roligt”

Från 2016
Uppdaterad 04.09.2016 09:10.
Karin Storbacka, Sveigekampen 2013.
Bildtext Karin Storbacka (t.v.) ser slutet.
Bild: IBL / All Over Press

Efter ännu en allergifylld sommar har Karin Storbacka bestämt sig för att lägga av. Ett år till kör Finlands mångåriga medeldistansdrottning, men sedan är toppidrottskarriären över.

Det lossnade aldrig för Karin Storbacka i sommar. Allergiproblemen har plågat henne redan länge, men i år släppte bekymren inte greppet i något skede.

I Sverigekampen har den femtonfaldiga finländska mästaren radat upp fina placeringar år efter år, men nu fick IK Falken-damen nöja sig med sjätte och sista plats på 1500 meter.

– Det gick faktiskt betydligt sämre än jag hade väntat mig, men det är bara så att kroppen inte fungerar. Jag ger nog allt jag har men det bara går inte. Det är väldigt knäckande, säger Storbacka till Yle Sporten.

”Skönt att det är över”

Inför säsongen hade Storbacka hoppats kvala in till EM i Amsterdam men de tankarna fick hon snabbt släppa. Hon åkte ner till Spanien på våren för att slippa allergin men ingenting hjälpte.

29-åringen blev till slut ungefär sex sekunder från sitt personliga rekord på 800 och sju på 1500 meter i sommar.

– Förstås är det jättetungt när man märker att allergin slår till igen. Och när man smälter det blir det sen svårt att börja med antibiotika och känna att kroppen inte kommer igång, berättar Storbacka.

– Jag är ju så van att i juli plocka fram formen jag hade i maj, så det har varit mentalt väldigt svårt att ladda för tävlingar när man märkt att det inte fungerat ens på träning. Så skönt att det hela är över.

Känner du att kunde gjort någonting annorlunda?

– Kanske jag kunde haft lite mera tålamod i juni, funderar Storbacka. Det var en vecka i Spanien som jag tyckte det började funka igen och jag for genast och tävla. Jag borde ha hållit huvudet kallt, men nu for jag och förstörde det.

– Det har också varit jättemycket missad nattsömn med allt resande och att jaga kackerlackor om nätterna och alla möjliga mystiska saker, som jag tror stört. Det har tärt för mycket på kroppen.

Nästa säsong blir den sista

Nu ser Karin Storbacka slutet på karriären. Egentligen satte hon ett datum för avslutad elitkarriär redan för ett år sedan.

– Nu tänker jag att det var tur att jag redan förra hösten konstaterade att jag kör två år till. Som elitidrottare blir det mitt sista år, sen vet jag att jag kanske inte pang bom klarar av att sluta springa direkt, men satsningen är över.

– I år känns det som om jag verkligen gjorde allt jag kunde och satsade faktiskt – nu ska jag bara ha jätteroligt ett år och träna det jag verkligen vill träna.

Det kommer antagligen att innebära större fokus på uthållighetsträning och 1500 meter, medan den tidigare huvudsträckan 800 meter hamnar i skymundan.

– Just nu känns det tungt men samtidigt skönt att själv ha planerat med jobb och allting att man kör ett sista år. Jag vill själv veta när jag slutar, jag vill njuta av alla stunder jag har kvar.

Du vill njuta mera nästa år än i sommar?

– Absolut, det är just det, säger Storbacka. Det är så mycket mental press när man satsar så här hårt. Nu får jag bara göra det jag vill – och jag tror bara det att ha roligt längs vägen kan ge mycket nästa sommar.

1500 meter, damer

1. Lovisa Lindh SWE 4.16,94
2. Anna Silvander SWE 4.18,62
3. Sofia Öberg SWE 4.19,38
4. Saija Seppä FIN 4.20,14 PB
5. Sara Kuivisto FIN 4.27,66
6. Karin Storbacka FIN 4.29,41

Poäng: 6–16

Diskussion om artikeln