Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkels kristdemokrater förlorar stort i delstatsval

Från 2016
Uppdaterad 04.09.2016 23:06.
Angela Merkel
Bildtext Angela Merkel
Bild: EPA/NICOLAS ASFOURI

För Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokrater är det en dyster dag. I valet i Mecklenburg-Vorpommern förlorar Merkels parti sin plats som näst största parti i delstaten. Klar valsegrare är igen det högerpopulistiska och främlingsfientliga AfD.

De första prognoserna visar att kristdemokraterna kommer att gå miste om sin plats som näst största parti i delstaten. Det här dessutom i den delstat där förbundskansler Angela Merkel har sin valkrets.

Näst största parti är nu i stället det högerpopulistiska Alternative für Deutschland, som förutspås få omkring 21 procent av rösterna.

För kristdemokraterna är situationen unik; aldrig tidigare i förbundsrepublikens historia har ett annat högerparti lyckats få fler röster än CDU.

Socialdemokraterna förblir enligt prognoserna största parti i delstaten, men partiet tappar likaså terräng. Då partiet i valet för fem år sedan fick dryga 35 procent av rösterna är det nu nere på dryga 30 procent.

Med tanke på socialdemokraternas kräftgång överlag i Tyskland är delstatsvalet i alla fall en liten ljusglimt för SPD.

Trots att såväl socialdemokraterna som kristdemokraterna backar, kommer de sannolikt att fortsätta regera tillsammans i en så kallad stor koalition.

AfD in, NPD ut

För AfD fortsätter framgångarna i delstatsvalen. I mars lyckades partiet ta sig in i tre delstatsparlament och nu bänkar man sig alltså som näst största fraktion i parlamentet i delstatshuvudstaden Schwerin.

I sin valkampanj har partiet och den lokale AfD-chefen Leif-Erik Holm gått hårt åt förbundskansler Merkel.

– Kanske är det här början på slutet för Merkels tid som förbundskansler, konstaterade Holm på söndagskvällen.

AfD:s valkampanj byggde helt och hållet på att kritisera Merkel och hennes flyktingpolitik och åtminstone bland befolkningen i den tidigare östtyska delstaten går det här hem. I synnerhet när frågor om flyktingar, invandring och säkerhet var de som dominerade totalt i valrörelsen.

– Trots att vi här i Mecklenburg-Vorpommern knappt har några flyktingar eller ens en flyktingfråga att tala om, så fanns egentligen inget annat tema. Politiken i Berlin överskuggade alla andra frågor, sade kristdemokraternas delstatschef Lorenz Caffier.

Som väntat lyckades AfD genom sin kampanj också knipa röster av ytterhögerpartiet NPD.

Ytterhögern har suttit i delstatsparlamentet sedan år 2006, men den här gången kommer man enligt den första prognosen inte över röstspärren på fem procent.

Första test inför förbundsdagsval

Mecklenburg-Vorpommern, som ligger vid den tyska Östersjökusten, är befolkningsmässigt en av de minsta tyska delstaterna och valen här brukar vanligtvis inte väcka någon större uppmärksamhet.

Dagens valresultat kommer i vilket fall som helst att synas mycket noggrant, då delstatsvalet den här gången ses som ett första viktigt test inför förbundsdagsvalet om ett år.

Inför valet har man redan fått se en allt större splittring mellan de två tyska regeringspartierna, det vill säga mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna.

Socialdemokraternas ordförande och regeringens vicekansler Sigmar Gabriel har i hårda ordalag gått till angrepp mot bland annat Merkels och kristdemokraternas flyktingpolitik.

Merkel själv har inte ännu meddelat om hon kommer att ställa upp som kristdemokraternas kanslerskandidat i förbundsdagsvalet. Om valresultatet i Mecklenburg-Vorpommern gör beslutet lättare eller svårare återstår att se.

Diskussion om artikeln