Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lång väntan på läkare vid Vasa centralsjukhus

Från 2016
Uppdaterad 05.09.2016 07:13.
Kö till läkarmottagningen.
Bildtext Kö till läkarmottagningen.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

På Vasa Centralsjukhus har vårdköerna varit längre i sommar än under de två senaste åren. Närmare 15 procent av patienterna som väntar på en vårdbedömning har tvingats vänta längre än de 90 dagar som vårdgarantin tillåter. Under hösten väntas köerna bli kortare.

Auvo Rauhala som är chefsöverläkare på Vasa Centralsjukhus berättar att problemet främst gäller köerna till vårdbedömning, alltså hur snabbt man kan få tid till en undersökning eller poliklinik där det framtida vårdbehovet bedöms. Enligt sjukhusets preliminära siffror har 14,8 procent av patienterna i sommar väntat över 90 dagar på vårdbedömning. Under samma tid ifjol var andelen 12,6 procent och för två år sedan 8,7 procent.

Auvo Rauhala
Bildtext Auvo Rauhala är administrativ chefsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bild: YLE/ Sonja Rundt

- Det här är årets sämsta period, just efter sommaren, säger chefsöverläkare Auvo Rauhala.

Auvo Rauhala konstaterar att läget under det här året överlag har varit lite sämre när det gäller köerna till vårdbedömning. Han säger att Vasa centralsjukhus brukar placera sig i mitten eller över medeltalet när landets alla sjukhus jämförs.

Kortare köer väntas i höst

För den som väntar på en undersökningstid kan läget se ljusare ut under hösten. Då specialistläkare kommer tillbaka från semestern kan fler patienter undersökas. Auvo Rauhala berättar att under fjolåret minskades köerna stadigt från hösten och fram till våren.

- Situationen blir automatiskt bättre när hela staben är i arbete och alla specialister jobbar, och man vid behov jobbar också på kvällar och lördagar för att korta av köerna, säger Auvo Rauhala.

Vid Vasa centralsjukhus är köerna längst inom inre medicin, främst kardiologin. Där måste 63 procent av patienterna vänta över tre månader på sitt första besök. För att hjälpa upp situationen gör läkarna tilläggsarbete på kvällar och veckoslut.

Enligt vårdgarantin ska den vård som behövs, till exempel operationer ges inom sex månader efter vårdbedömningen. Där konstaterar Auvo Rauhala att Vasa centralsjukhus inte brukar ha svårigheter med att uppfylla vårdgarantin.

De preliminära eller inofficiella siffrorna på hur långa vårdköerna är justeras senare och väntas då bli snäppet lägre. I sjukhusets preliminära statistik ingår till exempel patienter som väntar på vårdbedömning men själva har meddelat att de inte tänker komma på undersökningar på sommaren.

Diskussion om artikeln