Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Tuff utmaning i "norska alperna"

Från 2016
Sunnmøres alpina arv - Spela upp på Arenan

Norge är ett land med stor fascination för fjäll- och friluftsliv. I Sunnmøre, i trakterna kring Ålesund, är de norska fjällen som i alperna.

I slutet av 1800-talet blev brittiska bergsklättrare intresserade av de norska alperna, inte för fjällhöjden utan för att de är så branta. Kungen bland bergstoppar är det 1564 meter höga Slogen, som på ena sidan stupar rakt ned i en fjord. År 1903 besteg brittiska alpinister toppen från fjordsidan. Nu skall tre bergsklättrare bestiga samma topp, men nu på vintern.

I dokumentären berättar historiker och legender inom bergsklättring – både i Storbritannien och Norge – fascinerande historier om de brittiska pionjärerna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och deras möte med folket i bygden som såg bergen och topparna endast som hinder och faromoment.

”Det är hårda villkor i vår herres stengård”, har en av Norges kända alpinister sagt.

Hur mycket av den norska fjälltraditionen bygger egentligen på brittiska vanor? Hur har utvecklingen under mer än 100 år skett till att i dag bestå av en mängd av olika extremsporter både sommar och vinter?
Dokumentären berättar om historien men också om de som idag går i pionjärernas fotspår och utmanar fjällen på nytt sätt.

Stig Helset, Tommi Räty och Åsmund Vaage vill nu bestiga Slogen på vintertid, 110 år efter att britterna första gången nådde toppen.

Orginaltitel: Sunnmøres alpine arv, Norge, 2016)
30 dagar på Arenan.

Regi: Eirik Vaage och Carl Jørgen Nesset.
Produktion: Nesset film och Frost media, Norge 2016. NRK/Nordvision.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln