Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Låten som berörde en hel värld

Från 2016
Uppdaterad 05.09.2016 17:50.
Elton John vid Prinsessan Dianas begravning.
Bildtext Elton Johns låt Candle in the wind fick symbolisera den sorg och saknad en hel värld känd för prinsessan Diana.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Hela världen sörjde hennes alltför tidiga bortgång och då Elton John hyllade sin nära vän stannade tiden. Det är de ögonblicken som de flesta minns från prinsessan Dianas begravning och låten fick symbolisera det som många kände just då. Man kunde bokstavligen se hur tyngden föll från hans axlar då låten var slut. Lutad över flygeln satt han orörlig för en stund.

Hon var ladyn som gifte sig med prinsen. Hon blev hela folkets prinsessa trots att äktenskapet slutade i skiljsmässa. Men den nästan sagolika historien om Diana fick ett tragiskt slut. De flesta minns ännu morgonen den 31 augusti 1997 då nyheten kom att hon hade dött i en bilolycka i Paris. Och då Elton John sjöng en ny version av Candle in the wind på begravningen rördes en hel värld till tårar.

Sedan den dagen har det utkommit ett otal böcker om Prinsessan Diana och det finns inga gränser då man spekulerat om orsaken till bilolyckan i Pont de L´Alma-tunneln. Faktum är i alla fall att chauffören var alkoholpåverkad och man har efteråt uppskattat att bilen hade en fart på ca 100 km/h då de kolliderade med pelaren i tunneln.

Olyckan startade debatt

Prinsessan Dianas död startade en häftig debatt om pressfotografernas moral och etik. En orsak till den höga hastigheten var att man försökte komma undan s.k. paparazzin som i diverse fordon följde efter hennes bil.

Det var också första gången som det engelska hovet stod helt handlingsförlamat, man visste helt enkelt inte hur man skulle hantera den här tragiska händelsen. Samtidigt som högarna av blommor växte utanför Buckingham Palace så var drottningen och hennes familj bortresta och sysselsatte Dianas söner bland annat med jakt för att inte behöva konfronteras med mammans plötsliga död.

Hon hade skiljt sig från prins Charles i augusti 1996 så officiellt hade hon inte samma status inom hovet längre.

Begravningen den 6 september följdes i tv av minst en miljard människor runt hela världen och det var där som Elton John framförde den nya versionen av Candle in the wind, för den första och tills vidare enda gången.

Elton John ville hedra sin vän

Elton John och textförfattaren Bernie Taupin hade redan spelat in låten 1973 och ursprungligen var den tillägnad minnet av Marilyn Monroe som dog 1962. Elton John stod Diana mycket nära och sommaren 1997 hade de mist en gemensam vän, Gianni Versace, och de gick också på begravningen tillsammans.

En lapp var det står "Diana in our hearts and thoughts always."
Bildtext Elton Johns låt Candle in the wind fick symbolisera den sorg och saknad en hel värld känd för prinsessan Diana.
Bild: Yle videostill

När Elton John fick budet om Dianas död blev han djupt deprimerad och som så många andra musiker kände han att det bästa sättet att hantera tragedin var genom musik.

Han bad Bernie Taupin att skriva en ny text till Candle in the wind som blev tillägnad folkets prinsessa som premiärminister Tony Blair kallade Diana i ett minnestal.

Bernie Taupin hade svårt att få ihop den nya texten men när han väl kom på inledningen, Goodbye England´s rose, så föll det övriga också på plats. Titeln, Candle in the wind, hade Taupin ursprungligen fått då han hade hört någon använda uttrycket för Janis Joplin. Och i originaltexten fanns det många uttryck som kunde ha blivit oförändrade för de var lika aktuella för Diana som för Marilyn Monroe.

Even when you died
Oh the press still hounded you

Taupin och John kom dock överens om att skriva om hela texten.

Sjöng inför miljader tittare

Det var en märkbart skakad och nervös Elton John som framförde låten inför miljarder människor som satt framför TV-apparaterna och de 10.000-tals som kantade Londons gator och som via skärmar kunde följa med sändningen.

I en intervju för musikkanalen VH1 berättade han att han aldrig varit så nervös inför ett uppträdande som då.

- Det enda jag tänkte på var, sjung inte fel, kom ihåg att vara orubblig, låt inte känslorna ta över. I en annan intervju för Daily Mail berättade John att hans röst höll på att spricka i början av sista versen och han blev tvungen att sluta ögonen och bita samman tänderna för att komma till slutet.

Och skall man välja ett av de mest känslosamma ögonblick i pophistorien är det nog början av tredje versen. Det är en djupt rörd Elton John som kämpar mot tårarna samtidigt som han sjunger

Goodbye England’s rose
May you ever grow in our hearts.
You were the grace that placed itself
Where lives were torn apart.

och i tv-sändningen varvar man bilder på John med bilder på gråtande människor ute på gatorna i London.

Jag har inte hittat någon bekräftelse på detta men om man tittar på uppträdandet som tror jag att John hade en text till höger om flygeln som stöd. Det kan inte ha varit så enkelt att plötsligt sjunga en helt ny text till en låt som han säkert hade framfört 1000-tals gånger.

Rekordförsäljning

Genast efter begravningen åkte Elton John till Townhouse studion i London för att spela in låten som utkom som singel en vecka senare. Han bad beatlesproducenten George Martin om hjälp för att klä låten i rätt skepnad. Martins uppgift blev att göra arrangemang för en stråkkvartett och en oboe för att balansera upp inspelningen som i övrigt bara innehåll Johns sång och flygel.

Enligt officiella uppgifter har den sålt i 33 miljoner exemplar och räknas till den mest sålda singelskivan i historien. Med tanke på dagens skivförsäljning är det ett rekord som knappast någon kommer att kunna slå. White Christmas med Bing Crosby räknades länge till den mest sålda singelskivan men eftersom skivförsälningsuppgifterna då den utkom var inofficiella har man nu kommit till att Elton Johns Candle in the wind 1997 har rekordet.

Mer om låten i Yle Vega Kväll måndag