Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Karolinska Institutet får hård kritik i fallet Macchiarini

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 06:52.
Skandalkirurgen Paolo Macchiarini
Bildtext Paolo Macchiarini
Bild: EPA/CARLO FERRARO .

Den kallas för den största medicinska skandalen i Sverige. Stenhård kritik riktas mot Karolinska Institutet i den externa utredning om KI och kirurgen Paolo Macchiarinis experiment med luftstrupar.

- Det finns en genomgående och rätt anmärkningsvärd nonchalans då det gäller attityden till regler, säger utredaren Sten Heckscher.

Den då internationellt erkände kirurgen Paolo Macchiarini värvades av Karolinska Institutet och ansågs av sjukhuset vara en särskilt lyckad värvning. Under åren 2011-2012 utförde Macchiarini tre operationer med konstgjorda luftstrupar, som ledde till två patienters död. Den tredje patienten lever, men vårdas på sjukhus i USA.

Flera anmälningar om forskningsfusk har gjorts mot Macchiarini och KI. De experimentella transplantationerna av konstgjorda luftstrupar hade inte genomgått någon etisk bedömning.

Metoderna hade inte heller prövats på djur. I mediebevakningen av skandalen har det kommit fram att sjukhusets ledning inte reagerade på de signaler som fanns redan i ett tidigt skede, om att allt inte stod rätt till.

"Elitism leder till fartblindhet"

Den före detta rikspolischefen Sten Heckscher har ansvarat för den externa utredningen tillsammans med professor Carl Gahmberg vid Helsingfors universitet och författaren Ingrid Carlberg. I granskningen kommer det fram att Karolinska Institutet är medansvarigt för operationerna.

På presskonferensen idag riktade Heckscher hård kritik mot de systematiska brister i rutiner och kontroll som Karolinska Institutet har gjort skyldigt till.

KI hör till de mest ansedda medicinska forskningsinstitutionerna i världen och utser bland annat den årliga Nobel-pristagaren i medicin.

- Elitistiska ambitionen är inte fel, men folk blir kanske lite fartblinda och rundar hörn. Det är så angelägna om att nå den här Nobelpris-nivån, säger Sten Heckscher.

"Aldrig sett maken till negativa referenser"

I utredningen kommer det fram att det redan i rekryteringsprocessen fanns signaler som KI inte tog på allvar. Ett exempel är att han inte hade bedömts som tillförlitlig i Italien, bland annat efter att inte ha lämnat riktiga uppgifter i ett CV.

- "Ovarsamhet i att handskas med sanningen" är bara ett av alla tidigare citat om Macchiarini innan han rekryterades, räknar Heckscher upp.

- Jag har aldrig tidigare sett maken till negativa referenser som de som kom på Paolo. Det är ord och inga visor, säger Heckscher.

Bristande rutiner då man förlängde kontrakt

Också då man förlängde Paolo Macchiarinis anställning år 2013, borde man enligt utredarna, ha gjort en utvärdering av hans arbete.

- Hade man gjort en ordentlig utvärdering hade han knappast fått en förlängd anställning 2013, säger Heckscher.

KI är nu utan ledning efter flera avgångar. Rektorn för Karolinska Institutet Anders Hamsten avgick tidigare i år. Förra veckan avgick styrelseordföranden Lars Leijonborg, efter att han hade sett resultatet i utredningen.

Artikeln korrigerades 6.9.2016 kl. 6.46. så att det inte står professor Henrik Gahmberg utan professor Carl Gahmberg.

Diskussion om artikeln