Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FFC och STTK redo bereda sysselsättningspaket

Från 2016
Uppdaterad 05.09.2016 16:35.
Handskar på tomt bord
Bildtext Facket deltar i beredningen av sysselsättningspaket
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Fackcentralen FFC och Tjänstemannacentralorganisationen STTK säger ja till att delta i beredningen av det sysselsättningspaket som regeringen föreslog i samband med budgetmanglingen förra veckan.

Men FFC är inte beredda att till exempel acceptera en gradering av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet.

Meningen är att regeringen, arbetsgivarna och facket diskuterar bland annat hur arbetslöshetsskyddet kunde reformeras.

Regeringen vill att arbetslöshetsersättningarna till en del kunde utnyttjas som lönesubvention eller startpeng. Förhandlingarna ska enligt regeringen vara klara i slutet av månaden.

Arbetsgivarna, Finlands näringsliv EK, sade ja till att delta i förhandlingarna redan tidigare, medan facket tvekade och ville föra beslutet om förhandlingarna till sina styrelser, som sammanträdde på måndag förmiddag.

Mer morot, mindre käpp

Fackcentralen FFC säger att förhandlingarna ska vara mer morot och mindre käpp. Alternativen som ökar sysselsättningen ska vara möjliga att förverkliga.

- En reform av föräldraledigheterna enligt den modell FFC har föreslagit ökar inte kostnaderna för samhället eller arbetsgivaren. Sysselsättningsgraden kunde vara en och en halv procentenhet högre om Finland sysselsatte lika mycket kvinnor som Sverige, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Jarkko Eloranta då FFC:s styrelse möts 3.6.2016.
Bildtext Jarkko Eloranta
Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa

Maximitiden för att lyfta arbetslöshetsersättningar minskar i början av nästa år från 500 dagar till 400. Nya nedskärningar vore ohållbara för de arbetslösa.

- En gradering av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet är gift för oss. Det leder inte till fler jobb, men leder i värsta fall till nya flitfällor, säger Eloranta.

FFC föreslår att arbetsgruppen diskuterar också en förenkling av karensbestämmelserna.

Kortsiktiga tricks skapar inte jobb

STTK:s ordförande Antti Palola säger att det blir mycket komplicerat att få till stånd ett sysselsättningspaket. I synnerhet som regeringen har beslutit om försämringar i arbetslöshetsskyddet som inte ens har trätt i kraft ännu.

Han avser förkortningen av maximitiden för att lyfta arbetslöshetsersättningar, och också de försämrade villkoren för alterneringsledigheten.

- Ingen vet effekterna av de här besluten, allt är antaganden. Därför krävs extra noggrannhet när vi funderar på vad man kan göra i fortsättningen, säger Antti Palola.

Enligt STTK skapar inte kortsiktiga tricks sysselsättning. Utbud och efterfrågan på arbete bör vara i balans.

Blir det inbesparingar i arbetslöshetsutgifterna ska pengarna användas till att öka möjligheterna för arbetslösa att få jobb.

Diskussion om artikeln