Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hurdana serier läser du?

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 11:56.
Kaisa Leka, Kenneth Levänen och Miiku Lehtelä
Bildtext Kaisa Leka, Kenneth Levänen och Miiku Lehtelä läser och tecknar serier.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Vi bad tre seriefantaster tipsa oss om bra tecknade seriealbum. Kenneth Levänen, Kaisa Leka och Miiku Lehtelä tecknar alla själv serier. Antingen småskaligt för sitt eget höga nöjes skull eller för en större publik. Deras tips visar att man inte behöver sluta läsa serier fastän man blir vuxen.

Kenneth Levänen: Don Rosa och våldsama grisar

Don Rosa: Farbror Joakims liv

- Don Rosa, som också är ett stort Carl Barks-fan, hade läst allting som Carl Barks hade skapat och på basis av det så skrev han hela farbror Joakims liv. Ända från det att han var liten till hur han blev världens rikaste anka. Han tar upp olika skeden och behandlar jättemycket historiska skeden under vägen. Han använde sig mycket av äkta namn och saker, städer.

Kenneth Levänen med Farbror Joakim-seriealbum
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

- Allt man ser är genomtänkt. Det är ett verk som jag rekommenderar åt alla som är intresserade av ankornas värld.

Don Rosa. The Pertwillaby papers

- Det var en kille som var Don Rosa-fan som ville samla ihop allting som Don Rosa har ritat innan han började rita för Disney, under sin studietid. Så de satte upp ett kickstarterprojekt på nätet och kollade om folk är intresserade av att finansiera ett sådant här projekt. Det blev två album och alla som var med fick sina namn i slutet av albumet.

Kenneth Levänen med serietidningen Pertwillaby papers
Bildtext Don ROsa: Pertwillaby papers
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Det är intressant att se hur mycket av hans tidigare verk, idéer och lösningar, hur han ritade och hur han sedan använde dem i sina Disney-versioner av samma historier. I vissa serier har han bara placerat den ursprungliga historien i Ankeborg.

Simon Bisley & Pat Mills: Sláine - The horned god
John Mueller: Oink

- De här är båda grafiskt fina och har riktigt bra storyn. De här är bland de få jag har plastat in. Normalt plastar jag inte in det jag har i hyllan. De här var ganska tuffa när de kom ut. Efter alla Sandman och alla de här började jag aktivt besöka serieaffärer och väldigt få gånger har jag blivit lika positivt överraskad som när jag har köpt de här.

Kenneth Levänen med serierna Oink och Sláine
Bildtext Fantasyserier
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

- Varje sida är nästan som en målning. Det är litet fantasy och ganska våldsamma serier men jag rekommenderar för dem som vill ha något litet tuffare.

Oink handlar om slavar och hur grisar uttnyttjas industriellt. Oink kämpar för alla grisarna och försöker få alla fria. De här hör till de visuella serierna som på 90-talet var litet annorlunda och visuellt sett kraftigare. En bra helhet.

Kaisa Leka: Snippan och patriarkatet

Liv Strömquist: Kunskapens frukt

- Strömquist har länge varit en av mina favoritkonstnärer, jag älskar hennes starka linjer och samhällskritiska texter. Hennes serier är knivskarpa, arga, smarta och fulla av källhänvisningar.

Kaisa Leka med seriealbumet Kunskapens frukt
Bildtext Kaisa Lekas favoritserie
Bild: Kaisa Leka

- Kunskapens frukt handlar om snippan, alltså ”det kvinnliga könsorganet” och patriarkatet som så väldigt gärna skulle vilja ha kontroll öven den. Jag glädjer mig mycket över det att boken nyligen också publicerats som en finsk översättning (Kielletty hedelmä), så nu kan man även rekommendera den till sina icke-svenskspråkiga vänner.

Miiku Lehtelä: Panikstörningar och antihjältar

- Tidiga influenser är de vanliga Asterix, Kalle Anka, Lucky Luke, Spindelmannen, Batman, Judge Dredd, Corto Maltese och Korkeajännitys.

Miiku Lehtelä med seriealbumet Pieniä voittoja
Bildtext Miiku Lehtelä
Bild: Miiku Lehtelä

- Intressanta serietecknare för vuxna:

1) Manu Larcenet
En fransk tecknare vars albumserie "Pieniä voittoja" gjorde stort intryck.
Ja, såpass att vår yngre pojke heter Manu i förnamn.

Huvudfiguren är fotografen Marco som börjar lida av panikstörningar och vill vända ett nytt blad i livet. Berättar om familjen, om hur svårt det är att veta vad man är och vem man är. Men berättat på ett varmt och humoristiskt sätt.

Kolla också Larcenets "Blast". Snäppet brutalare story om en väldigt stor man. Rörande och rå, den här också i fyra delar.
Har översatts till finska.

2) Joanne Sfar
- Fransk tecknare vars album "Rabbin katti" är min stora favorit. Utspelar sig i 1930-talets Algeriet och berättar om Rabbins katt som äter upp familjens papegoja och lär sig tala i samma veva. Och i och med att den kan tala, så bör den få samma rättigheter som människor. Har översatts till finska.

3) Peter Bagge
Berättelsen om antihjälten Buddy Bradley som tycker att allt är skit. Den här var stor då man var kring tjugo. Berättar om den amerikanska killen Buddy som växer upp från frustrerad fjortis i New Jersey till ung vuxen i grungetidens Seattle för att till slut landa igen New Jersey. En av de bästa seriefigurerna någonsin.
Finns på finska.

Andra namn som man kan lägga på minnet:
- Christophe Blain & Abel Lanzac: Ulkoministeriö - politiskt satir
- Art Spiegelman: Mause 1& 2. En serie om holocausten och far/son-förhållandet. Spiegelman vann en Pulitzer med första albumet.
- Guy Delisle. En Kanadensisk animatör som reser runt världen med sin fru som jobbar för Läkare utan gränser. Då hon jobbar har han gott om tid att se sig omkring och sköta barnen. Fina iakttagelser om vanligt i liv länder man som oftast inte kommer till: Nordkorea, Burma och Kina. Småbarnsföräldrar känner också igen sig.

Diskussion om artikeln