Hoppa till huvudinnehåll

Sport

GrIFK-fostrad och odraftad hockeydoldis nära en plats i Anaheims NHL-lag

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 07:44.
Arkivbild. Kalle Kossila spelade inlineishockey för Finland år 2013.
Bildtext Arkivbild. Kalle Kossila spelade inlineishockey för Finland år 2013.
Bild: sportfotodienst/ All Over Press

Ingen ligaerfarenhet, inga A-landskamper, inget junior-VM och inte ens reserverad av något NHL-lag. Ishockeyspelaren Kalle Kossila är fortfarande ett okänt namn för den breda ishockeypubliken men nära en plats i NHL:s rampljus.

Den nu 23-årige Kalle Kossila är född i Frankrike men flyttade som tvååring till Finland. När NHL-säsongen inleds i mitten av oktober är det möjligt att han kan titulera sig NHL-spelare i Anaheim Ducks lag.

Odraftad

Kossila kan med all rätt kallas före en så kallad late bloomer, en spelare som slår igenom i förhållandevis sen ålder. Sommaren 2011 kunde han för första gången draftas av en NHL-klubb, men ingen NHL-klubbs draftval föll då på finländaren. Inte heller åren därefter.

Av de tio finska spelare som draftades sommaren 2011 har sex stycken ikraftvarande NHL-kontrakt: Joel Armia (16.), Markus Granlund (45.), Christopher Gibson (49.), Miikka Salomäki (52.), Iiro Pakarinen (184.) och Jyrki Jokipakka (195.).

Målvakten Frans Tuohimaa (182.) fick ett NHL-kontrakt och spenderade ett år i Nordamerika (2014–2015). Han har ändå återvänt till Europa och spelar nu i SaiPa.

Alexander Ruuttu (51.), Samu Perhonen (62.) och Teemu Eronen (192.) draftades också sommaren 2011 och spelar alla i ishockeyligan säsongen 2016–2017.

Femte året i Nordamerika

Kossila tog universitetsvägen till NHL. Grankullafostrade Kossila lämnade Finland och Blues A-juniorlag sommaren 2012.

Efter fyra år i universitetslaget St. Cloud State University, beläget en timmes bilfärd nordväst om Minneapolis, har ishockeyspelaren förutom ett färskt NHL-kontrakt också en lika färsk universitetsexamen i ekonomi i bagaget.

Ett stort antal NHL-klubbar visade intresse för Kossila under våren. Valet föll ändå på Anaheim Ducks vars tvååriga kontraktsförslag Kossila accepterade i mars 2016.

Det rör sig om ett tvåvägskontrakt där grundlönen i NHL är 925000 dollar och 70000 dollar i farmarligan AHL per säsong.

"Mitt livs fyra bästa år"

Universitetsvägen rekommenderar han varmt för andra ishockeyjuniorer.

– Mitt livs fyra bästa år: erfarenheter, kompisar, en examen, språkkunskaper och självständighet. Dessutom har jag växt både som person och ishockeyspelare, sade Kossila i Jatkoaikas intervju.

En stjärna i ansedda NCAA

Säsongen 2015–2016 vann Kossila lagets interna poängliga klart med 14+40=54 poäng på 40 matcher. I NCAA:s poängliga räckte det till en sjätte plats. I universitetsslutspelet åkte Kossilas lag på en överraskande förlust i åttondelsfinalen.

Den inför NHL-säsongen hajpade och med Kossila jämngamla Jimmy Vesey, som i augusti tecknade ett nykomlingskontrakt med NHL-laget New York Rangers, noterades under säsongen för 24+22=46 poäng på 33 matcher.

NCAA betraktas som en högklassig liga. Säsongen 2014–2015 gjorde Jack Eichel 26+45=71 poäng på 40 matcher och Dylan Larkin 15+32=47 poäng på 35 matcher innan de hösten 2015 direkt slog igenom i NHL. Säsongen 2013–2014 var Johnny Gaudreau NCAA:s stora stjärna med 36+44=80 poäng på 40 matcher.

Anaheim ett självklart val

Anfallsspelaren, som kan spela såväl som vänsterytter som som center, avslutade förra säsongen i Anaheims farmarlag San Diego Gulls. Där blev det 2+2=4 poäng på sex matcher i grundserien och 2+0=2 poäng på sju matcher i slutspelet.

I NCAA:s NCHC-divison imponerade han i sin centerroll. Han vann flest tekningar och hade bäst tekningsstatistik, enligt hockeybloggen DucksNPucks.

– Det diskuterades med ett stort antal lag under säsongen, men när vår säsong tog slut och Anaheim kom med ett bra erbjudande behövde jag inte fundera länge för att slå fast att det här är den bästa platsen för mig. Det var sist och slutligen ett lätt beslut, eftersom Anaheim redan under säsongen var etta i mina papper, sade Kossila till Jatkoaika april.

NHL eller AHL

Hockeybloggen beskriver Kossila som en småväxt men snabb, smart och teknisk speluppbyggare.

NHL-klubbarna inleder sina träningsläger i slutet av september och det är där det avgörs i vilken liga Kossila inleder sin ishockeysäsong.

Anaheim Ducks anfallsuppsättning saknar djup och därför skulle ett lyckat träningsläger kunna resultera i att Kossila får inleda säsongen i NHL.

Just nu har Anaheim endast tio anfallsspelare med envägskontrakt. Svensken Rickard Rakell förväntas komma överens om ett kontrakt innan säsongen inleds och blir i så fall den elfte.

Den 20-årige Nick Ritchie tros i år vara given i laget direkt när säsongen inleds. Av allt att döma tar även Calgary-värvningen Mayson Raymond, 30 år gammal och med ett tvåvägskontrakt, en plats i en defensiv kedja. Vanligtvis har ett NHL-lag 13 eller 14 anfallsspelare i sitt lag.

Det sannolikaste är att Kossila efter träningslägret förpassas till AHL-laget San Diego Gulls och att han är en av de främsta kandidaterna att kallas upp till NHL upp när någon skadad spelare behöver ersättas.

I Anaheim Ducks skulle han bli lagkamrat med backen Sami Vatanen.