Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle fyller 90 år - mediernas brytningstid fortgår

Från 2016
Uppdaterad 08.09.2016 09:10.
Yle täyttää 90 vuotta 9.9.2016.
Bild: Yle

Den 9 september 1926 satt redaktören och kulturpersonligheten Alexis af Enehjelm i studion och utannonserade den allra första sändningen från O.Y. Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradion. I programmen som sändes den dagen ingick ett föredrag om estetik, verkställande direktörens tal, musik och nyheter.

Yle fyller 90 år fredagen den 9 september och firar sin bemärkelsedag tillsammans med finländarna. Festdagen hörs och syns på många olika sätt på Yles kanaler bland annat som publikens önskeprogram och diskussioner, och i seminariet Yle Forum som behandlar det viktiga temat yttrandefrihet.

Public service grundidé är oförändrad – att finnas till för betjäna finländarna, bygga demokrati och värna om bildning, språk och kultur. För att lyckas i sitt uppdrag måste Yle bevara medborgarnas förtroende. Därför förnyar sig Yle och dess public service inom de kommande åren för att svara mot tidens utmaningar och krav.

“I sina mest genuina och lyckade stunder är Yle på en gång bildande, underhållande och informationsgivande – sedan flera decennier tillbaka och framöver. Riktlinjerna för public service uppdrag, omfattning och finansiering har nyligens fastslagits, och Yle har en gedigen position och ett starkt stöd såväl bland medborgarna som beslutsfattarna”, säger Yles förvaltningsråds ordförande Kimmo Kivelä.

“Finland, det finländska samhället och människornas medievanor förändras. Därför måste Yle fortsätta förnya sig. Yle lever med i finländarnas liv, i vardag och fest, och skapar gemensamma upplevelser. Då Yle förnyar sig måste vi hitta sätt att göra nya trovärdiga, relevanta och högklassiga innehåll och tjänster, samtidigt som kontinuiteten tryggas. Vi vill bevara ett Yle i toppklass, ett Yle som alla finländare kan vara stolta över”, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

Yle är idag finländarnas gemensamma, kända och betrodda bolag, som berättar just din historia. Pålitlig information om Finland och världen på det egna språket är idag – kanske mera än någonsin tidigare – en demokratins grundpelare.

Yttrandefrihet är temat för seminariet Yle Forum den 9 september. President Martti Ahtisaari är en av talarna och han reflekterar över yttrandefrihet ur ett fredsbevarande perspektiv.

Huvudfesten, jubileumssändningen Yle 90, sänds i radio, tv och på webben från Musikhuset i Helsingfors lördagen den 10 september kl. 18.30 i Yle TV1, Yle Radio Suomi, Yle Vega och Yle Arenan.

För mera information:
Reija Hyvärinen, kommunikationsdirektör, Yle, tfn 040 750 2999