Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen får tackla mångt och mycket

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 11:08.
Demonstration
Bildtext För två år sedan demostrerades det för och emot olika slags äktenskap utanför riksdagen.
Bild: YLE / Niclas Johansson

Riksdagen återvänder på tisdagen till normal dagordning. Det blir en bråd höst med ekonomi, vårdreform och sysselsättande åtgärder. De könsneutrala äktenskapen är också tillbaka.

Den första veckans mest omtalade ämne är lagstiftningen om könsneutrala äktenskap. På torsdag debatteras ett nytt medborgarinitiativ om frågan.

För snart två år sedan röstade riksdagen för ny lagstiftning som möjliggör könsneutrala äktenskap. Det lämnade stor bitterhet hos en del riksdagsledamöter, som får en ny chans att visa sig på styva linan.

”Medborgarinitiativet om bevarandet av äktenskapet som ett genuint jämställt förbund mellan man och kvinna och om upphävande av den könsneutrala äktenskapslagen” väntas leda till en färgglad och ställvis smaklös debatt i riksdagen.

Tar av de fattiga och ger åt de rika?

I övrigt är det de ekonomiska frågorna som i hög grad styr politiken under hösten. Vänsteroppositionen kommer att fortsätta tala om orättvis politik som tar av de fattiga och ger åt de rika.

Regeringen låter för sin del förstå att dess politik är enda möjligheten att få det att gå bättre för finländarna. Regeringspartiet Sannfinländarna hoppas i samma veva på förbättrade gallupsiffror.

Alla partier hoppas att ekonomin ska börja ta fart och skapa de omtalade nya arbetsplatserna.

Nya förhandlingar om jobb

På tal om arbetsplatser skapades ett nytt uttryck lämpligt inför säsongsstarten: sysselsättningspaketsförhandlingar. Arbetsmarknadsparterna ska förhandla om sätt på vilka sysselsättningen kan fås upp och arbetslösheten ner.

Det brukar inte gå speciellt snabbt då arbetsmarknadsparterna förhandlar. Hittills har det varit mycket fokus på vad som inte passar för organisationerna.

Resultatet av förhandlingarna riskerar bli urvattnade kompromisser och frustrerade regeringspolitiker.

Många stötestenar i vårdreformen

Vård- och förvaltningsreformen kommer att förbli på tapeten under hösten och vintern. En del av reformen är på remissrunda fram till den 9 november.

Kritiken från fältet kommer ställvis att vara hård och många kommer att hänvisa till grundlagen. Kommunerna är oroliga för sin framtida roll och de offentligt anställda oroar sig för sina arbetsplatser.

Propositionen om valfriheten och finansieringen är inte ännu med. De propositionerna hoppas regeringen få klara i slutet av året.

Diskussion om artikeln