Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk storprotest mot flyktinglägret i Calais – spärrar vägar till Storbritannien

Från 2016
Uppdaterad 05.09.2016 20:16.
Demonstranter blockar vägen i Calais och kräver att flyktinglägret i staden ska stängas.
Bildtext Demonstranter blockerar vägen i Calais och kräver att flyktinglägret i staden ska stängas.
Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Lastbilar, traktorer, poliser och butiksägare stoppar trafiken som är på väg till Storbritannien från hamnstaden Calais i Frankrike. Demonstranterna vill stänga flyktinglägret ”Jungle” där bland annat hundratals ensamkommande flyktingbarn bor.

På måndag morgon saktade lastbilar och traktorer ner farten på motorvägen A16 som löper längs staden Calais kant.

Motorvägen är huvudleden för trafik över Engelska kanalen till Storbritannien. Den leder både till Calais hamn och Kanaltunneln.

Borgmästaren och poliser har anslutit sig

Calais borgmästare, butiksägare, poliser, fackliga organisationer och invånare har anslutit sig till blockaden, rapporterar BBC.

Calaisbon och demonstranten Jean Francois Gratien säger till Svenska Yles reporter på plats Daniel Olin, att får och lamm har stulits från hans gård.

Jean Francois Gratien deltar i demonstrationen i Calais 5.9.2016.
Bildtext Calaisbon och demonstranten Jean Francois Gratien berättar att migranter bygger kojor av hans och grannarnas staket.
Bild: YLE / DANIEL OLIN

- De har förstört mitt staket till min gård. Jag vet inte var jag ska ha mina hästar längre – de (flyktingarna och migranterna från lägret i Calais) tar allt för att sedan bygga kojor på lägret eller för att stoppa fordon på vägarna, säger Jean Francois Gratien till Yle.

- Det är inte längre acceptabelt, det har gått för långt. Våra barn är rädda, säger Gratien.

Över 7000 personer bor i kojor och tält i flyktinglägret i Calais.
Bildtext Över 7000 personer bor i lägret som Callas Calais Jungle.
Bild: Yle / Daniel Olin

800 ensamkommande barn

Över 7 000 migranter och flyktingar bor i tält och kojor i lägret medan de försöker hitta sätt att i hemlighet ta sig över Engelska kanalen till Storbritannien. Enligt vissa hjälporganisationer handlar det om upp till 10 000 personer.

Nela Shah jobbar på Kids Café i flyktinglägret i Calais.
Bildtext Nela Shah jobbar på barnens café på flyktinglägret i Calais. Bara minderåriga får komma in på cafét.
Bild: Yle/Daniel Olin

Neha Shah är frivilligarbetare på Kids Cafe på flykitnglägret i Calais. Hon berättar för Svenska Yle att det finns upptill 800 ensamkommande mindreåriga i lägret. De yngsta är 8 år .

- Deras föräldrar är döda eller så har de blivit nångonstans på vägen. Det är farligt - här på lägret råder djungels lag. Många av dem blir sexuellt ofredade. Både franska och engelska regeringen borde ta sitt ansvar, säger Shah.

Migranter bär på en madrass då franska myndigheter stänger ner delar av flyktinglägret i Calais 10 mars 2016.
Bildtext De flesta av invånarna i lägret kommer från Mellanöstern, Afrika och Afghanistan.
Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Största demonstrationen hittills

Det är vanligt att migranter lägger ut hinder på vägarna i hopp om att långtradare ska stanna och de obemärkt ska kunna hoppa på för att komma över gränsen.

En del långtradarchaufförer berättar att migranter har attackerat dem med metallstänger och att den överarbetade polisen står maktlös.

- Varje dag måste vi fundera på om vår arbetsdag kommer att bli förstörd, om en migrant kommer att gömma sig under lastbilens presenning. Om varorna blir förstörda måste de genast transporteras tillbaka till depån, säger transportföretagaren Nicolas Lotin från närbelägna Boulogne-sur-Mer till BBC.

Inrikesministern har lovat att lägret ska stängas stegvis

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve lovade på fredag att lägret kommer att stängas så snabbt som möjligt men att processen kommer att ske stegvis.

De missnöjda invånarna i Calais vill se ett datum för när hela lägret ska vara rivet.

Calais borgmästare Natacha Bouchart har grälat med regeringen om lägret. Hon hävdar att det snart kommer att bo 15 000 personer i lägret om regeringen ännu tar lång tid på sig med rivningen.

Bild av migranter i flyktinglägret i Calais då franska myndigheterna stänger ner delar av lägret, publicerad 12 mars 2016.
Bildtext Franska myndigheter har redan tidigare stängt ner delar av lägret. Bilden är tagen i mars då ett tillslag mot lägret pågick.
Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Förra veckan lovade Storbritannien och Frankrike att tillsammans stärka säkerheten i hamnen och förbättra den humanitära situationen för de hemlösa personerna.

Frankrike och Storbritannien ska också returnera migranter som har fått avslag på asylansökan.

"Polisen använder batong och el-vapen"

Musa, 22 år, från Darfur har varit på lägret i två månader. Han har försökt ta sig till Storbritannien nästan dagligen och berättar för Svenska Yle att det är farligt.

- Jag har försökt många gånger men de stoppar mig. Polisen använder tårgas och batong och el-vapen. Men jag tänker fortsätta försöka. Jag vill till England där har jag vänner.

Hur är det här i Jungeln?

Farligt, flyktingarna slåss med varandra – här finns också kriminella gäng som är beväpnade. Det är illa.

De unga vill ta sig vidare - Spela upp på Arenan
Ung pojke gör ett rap-framförande i Calais-lägret - Spela upp på Arenan

Källor: AFP, BBC