Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Missnöje över färre nyheter på papper till ett högre pris

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 10:30.
Omslaget till tidningen östnyland
Bildtext Dagstidning bara två dagar i veckan är för lite anser också tidningen Östnylands prenumeranter.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vad tycker tidningens Östnylands prenumeranter om att få sin tidning mera sällan och dessutom vara tvungna att betala mera per nummer?

Halva journalistkåren har fått gå, chefredaktören likaså och tidningen ska utkomma två dagar i veckan istället för fem.

Yle Östnyland kände på måndag några Borgåbor på pulsen. Både prenumeranter och icke prenumeranter verkar känna till att Östnyland ska bli en tvådagars tidning.

- Jag prenumererar inte själv på tidningen, men jag har förstås hört att den ska utkomma bara två gånger i veckan i framtiden, säger Tua Åberg.

Överväger prenumeration

Att Åberg inte har prenumererat på Östnyland utan istället på Uusimaa, har sina orsaker. Dock kommer den prenumerationen att upphöra vid årsskiftet och då överväger Åberg att istället prenumerera på Östnyland.

Vad kommer en glesare utgivning, färre journalister och byte av chefredaktör då att innebära?

- Ja, en bättre produkt blir det knappast. Det man nu gjort, tyder nog på att det går utför, säger Åberg.

Tua Åbeg från Borgå
Bildtext Tua Åberg överväger att trots allt prenumerera på tidningen Östnyland.
Bild: Yle/Stefan Härus

Papperstidning ska det vara

Även om papperstidningen kommer att utkomma bara två gånger i veckan från och med början av december, så ska ju Östnyland ändå producera nyheter sju dagar i veckan på webben. Vad tycker Tua Åberg om det?

- Det är nog inte för mig. Jag vill nog ha en papperstidning, säger Åberg.

På samma linje är Gunnel Nordberg. När hon får frågan om inte nyheter på webben är en bra kompensation, undrar Nordberg vad ordet webben innebär.

- Webben? Vad är det?

- Alltså, det att du läser nyheterna på internet i din dator i stället.

- Har inte, kan inte och förstår inte. Det där med datorer har jag aldrig lärt mig, så jag har varit väldigt beroende av tidningen genom åren, säger Nordberg.

Dagstidningarna Borgåbladet och Östnyland
Bildtext Många saknar Borgåbladet och en del säger att Östnyland inte nått upp till Borgåbladets nivå.
Bild: Yle/Stefan Härus

Saknar Borgåbladet

Gunnel Nordberg prenumerar på två dagstidningar: Hufvudstadsbladet och Östnyland och får därmed delvis samma material i båda tidningarna.

- Jag saknar Borgåbladet även om det i och för sig är ganska bra så här också, men nog är det ledsamt om Östnyland kommer att utkomma bara två gånger i veckan på papper, säger Nordberg.

Inte bara ledsamt. Nordberg funderar också, hur alla de lokalnyheter som förr ingick i fem dagstidningar, nu ska rymmas i två. Hon undrar också om nyheterna från Borgå kommer att drunkna i nyheterna från Lovisa och Sibbo.

Funderingar har också Tusse, som inte vill gå ut med sitt efternamn. Hon har prenumererat på Borgåbladet hela sitt liv och har inte varit nöjd med Östnyland.

- Östnyland har nog inte nått upp till Borgåbladets nivå. Att den nu dessutom blir en tvådagars tidning, tycker jag förstås inte alls om. Resultatet kommer att vara att man får läsa gamla nyheter, befarar Tusse.

tidningarna uusimaa och östnyland
Bildtext Skulle det fungera med en tvåspråkig östnyländsk dagstidning?
Bild: Yle/Stefan Härus

Varför inte en tvåspråkig tidning?

Att fortsätta prenumerera kommer Tusse att noggrant överväga. Hon kommer också med en radikal tanke.

- Jag har funderat på en sak som jag lite tvekar att ens uttala, men tänk om Uusimaa och Östnyland skulle gå ihop, funderar Tusse.

Det som Tusse uppskattar med Uusimaa, är innehållet, som är stadigt förankrat i regionen.

- Jag har prenumererat på Uusimaa för att få en så stor dos lokala nyheter som möjligt, säger Tusse.

Ett dyrare Östnyland

Yle Östnyland talar med ytterligare en handfull Borgåbor utanför köpcentret Lundi i Borgå, där man sitter och njuter av indiansommaren på parkbänkarna.

En gemensam nämnare för alla dem, är att man inte tycker om tanken på en tvådagars tidning och att man därför överväger att överge dagstidningen till förmån för nyheter på webben.

- Tidningen blir ju dessutom dyrare nu räknat per nummer. Jag kom fram till att tidningen kostar ungefär 1,10 euro nu. Efter den 2 december, när Östnyland blir en tvådagarstidning, kommer priset per nummer att ligga på cirka 1,45 euro räknat utgående från aktuella prenumerationspriser. Det är en prishöjning på 27%, säger en av de solande herrarna på parkbänken.

tidningen östnyland
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln