Amos arv: Ledare med fel åsikt om skolsvenska fick Jens Berg att avgå som chefredaktör
Stöd till en ledarartikel om frivillig skolsvenska kostade Jens Berg chefredaktörsposten vid Hufvudstadsbladet, skriver en ny finlandssvensk tidskrift för grävande journalistik, Amos arv.
Svenskfinlands enda och splitternya grävande magasinAmos arv – Kapitalet, Konstsamfundet och Kaj-Gustaf Bergh bjuder på en grundlig utredning av verksamheten vid en av Finlands största föreningar, Konstsamfundet. Tidskriften har över 100 sidor.
Konstsamfundet: Vi lägger oss ej i journalistiken
Konstsamfundet äger fem tidningar i södra Finland, bland annat Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland.
Konstsamfundets mediebolag KSF Media säger att man inte blandar sig i enskilda publicistiska beslut. Grävgruppens granskning visar ändå att alla åsikter inte verkar vara tillåtna.
Jens Berg sade upp sig från posten som chefredaktör för Hufvudstadsbladet 2015. Orsaken var att han hade stött en ledare som skrivits av Jan-Erik Andelin. Andelin var kritisk till SFP:s linje i fråga om skolsvenskan.
Enligt Andelin skulle ett experiment med frivillig skolsvenska i östra Finland inte försvaga svenskans ställning. Andelins slutkläm beskriver andemeningen i ledaren:
”SFP:s högstämda oro om att det i några kommuner uppstår en skara människor som om 20–30 år saknar sin förlorade ungdom på svenska känns då mera som pedanten som inte kan sova för att några bitar saknas i tusenbitarspusslet.” (Jan-Erik Andelin på KSF Medias ledarsida 27.2.2015)
Andelin skriver också att "service på svenska är mycket viktig - ibland".
Några veckor innan riksdagens omröstning
Andelin hade tidigare publicerat liknande åsikter i tidningen Östnyland. I och med en sammanslagning av KSF:s ledarredaktioner i början av 2015 publicerades Andelins ledare den här gången också i Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.
Upplägget för ledaren hade diskuterats inom KSF:s ledarredaktion och var godkänd av Jens Berg.
Texten kom bara några veckor innan riksdagen skulle ta ställning till förslaget om att tillåta regionala experiment med frivillig skolsvenska.
Stick i stäv med Konstsamfundets grundvärdering
Folktingets sekreterare och SFP-aktiva Markus Österlund reagerade med en kritisk insändare.
Strax efter detta sade Jens Berg upp sig. Enligt Grävgruppens uppgifter handlar uppsägningen uttryckligen om att Berg stödde en åsikt som står i strid med Konstsamfundets grundvärderingar.
Konstsamfundets styrelsemedlem Max Arhippainen bekräftar till Grävgruppen att så är fallet. Däremot säger han att Konstsamfundets styrelse, ”som ett kollektiv”, aldrig har tagit ställning till ledaren.
Det var Kaj-Gustaf Bergh och Barbro Teir som behandlade frågan med Jens Berg, enligt Amos arv.
Jens Berg har valt att inte uttala sig i artikeln. Förskräckligt missnöjd har varken han eller styrelsen knappast varit, eftersom Berg är nuvarande vd för KSF Media.
Jan-Erik Andelin är ledarskribent vid tidningen Östnyland.
Hela styrelsen har bakgrund i SFP
Konstsamfundet har kopplingar till Svenska Folkpartiet sedan grundaren Amos Andersons tider. Anderson var själv riksdagsledamot för SFP.
Magasinet påtalar också att hela den nuvarande styrelsen för Konstsamfundet har bakgrund inom Svenska folkpartiet. Styrelsen har fyra medlemmar.
Christoffer Taxell har varit partiordförande och undervisningsminister. Max Arhippainen har varit hans specialmedarbetare. Gunvor Kronman har ställt upp för SFP i kommunalval medan Niklas Geust har varit medlem i partistyrelsen.
Gräv med finansiering av gräsrötter och Jokes
Grävgruppen uppstod i januari 2016 på initiativ av journalisterna Lina Laurent och Annica Lindström. Gruppen samlar journalister, fotografer och grafiker kring ett tema - nu först Konstsamfundet.
Tidskriften Amos Arv utkommer både som papperstidning och e-publikation och ges ut av Förlaget.
Tidskriften är utgiven med stöd av Jokes, stiftelsen för befrämjande av journalistisk kultur, och med stöd av över 180 mecenater som förhandsbeställde tidskriften via en gräsrotsfinansieringstjänst.
K-G Bergh i Amos arv: Jag har ingen vision om tidningsverksamheten
Grävgruppen bjuder på ett ingående personporträtt av Bergh.