Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

K-G Bergh i Amos arv: Jag har ingen vision om tidningsverksamheten

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 11:06.
Kaj-Gustaf Bergh
Bildtext Kaj Gustaf Bergh har svårt att se en marknad för finlandssvensk journalistik.
Bild: Yle/Parad Media

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh tvivlar på att det överhuvudtaget finns en efterfrågan på finlandssvenska tidningar. Nya finlandssvenska Grävgruppens tidskrift Amos arv bjuder på det mest omfattande personporträttet av Bergh hittills.

I ett nästan 20 sidor långt reportage målar den finlandssvenska nygrundade Grävgruppen upp en bild av Konstsamfundets vd Kaj Gustaf Bergh som tror på placeringar och ett nytt konstmuseum – men inte på finlandssvenska tidningar och annan ”gullig” verksamhet som saknar efterfrågan.

Omslag till reportagemagasin om Amos arv, med bild av mötesbord under kristallkronor.
Bildtext Grävgruppens tidskrift Amos arv är en unik över hundra sidor lång granskning av Konstsamfundets verksamhet.
Bild: Förlaget

Enligt Amos arv blev finansmannen Kaj-Gustaf Bergh övertalad att aktivera sig i Konstsamfundet trots att han egentligen inte var intresserad av ”scoutuppdrag”, som han själv kallar styrelseuppdrag utan lön.

Jag kunde inte förstå att man var så fixerad vid det svenska språket.

― Kaj-Gustaf Bergh i Amos arv.

Studiekompisen och Svenska Litteratursällskapets tidigare vd Henry Wiklund rekryterade Bergh till Aktias styrelse 2005 där Bergh lärde känna Konstsamfundets dåvarande vd Lasse Koivu.

Efter en inofficiell anställningsintervju med Christoffer Taxell blev Bergh övertalad att gå med i Konstsamfundets styrelse.

- Jag kunde inte förstå att man var så fixerad vid det svenska språket. I näringslivet bryr man sig inte om frågan om tvåspråkighet, det är en icke-fråga, men för det här gänget var det den stora frågan, säger Bergh i Amos arv.

- Jag kan lika bra läsa på engelska eller finska, säger Bergh till Amos arv.

När Lasse Koivu gick i pension valdes Bergh till ny vd för Konstsamfundet och blev med det samma ett slags outsider i den finlandssvenska förenings- och fondvärlden.

- Jag skulle aldrig ha kommit på att söka jobbet om jag inte hade suttit i styrelsen. Den allmännyttiga sidan hade jag aldrig haft att göra med, säger Bergh till Amos arv.

Håller krisbolag vid liv

Bergh anser att han inte själv behöver ha en ideologisk förankring trots att Konstsamfundets linje är att stöda svenskspråkig kultur, konst och utbildning. Det är styrelsen som bestämmer om utdelningen.

Grävgruppen skriver att Bergh är bekymrad över Konstsamfundets tidningar men att han inte har någon klar vision gällande KSF Media. Bolaget äger bland annat krisdrabbade HBL, Östnyland och Västra Nyland.

- Jag har ingen vision om hur tidningsverksamheten ska se ut i framtiden. Jag har ett krisbolag som jag försöker hålla vid liv eftersom det är en viktig del av vårt uppdrag men jag är skeptisk till dess framtid, säger Bergh.

"Lokaltidningarna får stryk"

Bergh har ändrat åsikt och tror inte längre att framtiden är lokaltidningarnas.

- Det kommer att vara en jättestor utmaning att skapa sådant som en större grupp vill ta till sig samtidigt, säger Bergh.

Enligt honom kommer papperstidningen att bli dyrare medan ”lokaltidningarna får stryk”.

- Jag är tyvärr ganska skeptisk till de där (medierna). Om man tittar på fakta – på vad folk läser – så läser de sådant de får gratis, säger Bergh och syftar på unga.

Du kan hålla på med gullig verksamhet om du har fyrken för det

― Kaj-Gustaf Bergh i Amos arv.

Bergh undrar om det överhuvudtaget går att ”skapa ett Svenskfinland som är intresserat av samma juttur”. Han har också svårt med verksamhet som inte lockar betalande kunder. Han kallar det för gullig verksamhet.

- Du kan hålla på med gullig verksamhet om du har fyrken för det. Om du ändå lurar dig själv och på riktigt tror att det finns en efterfrågan så vore det som om jag skulle titta mig i spegeln och säga att jag är 40 år gammal. Jag är 60, säger Bergh i Amos arv.

Gräv med finansiering av gräsrötter och Jokes

Grävgruppen uppstod i januari 2016 på initiativ av journalisterna Lina Laurent och Annica Lindström. Gruppen samlar journalister, fotografer och grafiker kring ett tema - nu först Konstsamfundet.

Tidskriften Amos Arv utkommer både som papperstidning och e-publikation och ges ut av Förlaget.

Tidskriften är utgiven med stöd av Jokes, stiftelsen för befrämjande av journalistisk kultur, och med stöd av över 180 mecenater som förhandsbeställde tidskriften via en gräsrotsfinansieringstjänst.

Diskussion om artikeln